Video Barajul de la Drăgăneşti arată ca o groapă de gunoi plutitoare. Peisajul dezolant nu-i supără pe pescari: ”Noi nu bem sucul din sticlă?”
Plutesc tone de gunoaie şi nepăsare pe râul Olt, unde albia pare un uriaş coş de gunoi. De trei săptămâni, ploile aduc de pe afluenţi tot ce au aruncat oamenii la voia întâmplării. Deşeurile conturează imaginea unui dezastru ecologic de proporţii.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
- Reprezentanţii Gărzii de Mediu ridică din umeri şi aruncă responsabilitatea către autorităţile locale.
- Gunoaiele sunt aduse din amonte, de la sute de kilometri distanţă.
Barajul de la Drăgăneşti arată ca o groapă de gunoi plutitoare. Un peisaj dezolant, care, însă, pare să nu-i deranjeze şi pe pescari. Soluţii ar fi, doar că mai trebuie şi voinţă.
”Ce credeți că e aici? Crengi cu sticle. Păi nu bem sucul din sticlă? Soluția ar fi... cum era odată: nu îţi dă sticla de suc, până nu o dai pe aia goală înapoi”, spune un pescar
Voluntarii de mediu cer introducerea garanţiei de 50 de bani, pentru returnarea şi reciclarea fiecărei doze sau sticle. Doar că, până la legi puse în practică, ecologizarea zonei cade în sarcina celor care administrează barajul.
Gunoaiele sunt aduse din amonte, de la sute de km distanţă
Bogdan Badea, preşedinte Hidroelectirca: ”Acele maşini de curăţat grătare nu fac faţă la cantităţile din ce în ce mai mari de deşeuri. Atunci, trebuie să externalizăm o parte din serviciile de curăţare a luciului apei. Servicii care au însemnat numai în ultimii doi ani de zile cheltuieli de peste trei milioane de lei”.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu ridică din umeri şi aruncă responsabilitatea către autorităţile locale.
Aura Mandache, Garda de Mediu Olt: ”Am făcut către toate primăriile adrese să îşi salubrizeze zonele şi să le supravegheze”.
Potrivit asociaţiilor de mediu, poluarea cu plastice este una dintre cele mai mari dezastre ecologice. Un milion de păsări şi o sută de mii de specii marine mor în fiecare an din cauza plasticului ingerat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰