Antena Meniu Search
x

Video Masca de protecție, deșeul anului 2020

Plajele litoralului românesc se confruntă cu deşeul anului 2020 - masca de protecţie. Nu o spunem noi, ci chiar ecologiştii care au finalizat monitorizarea de toamnă a plajelor. Masca se alătura celorlalte tipuri de deşeuri care poluau plajele până acum: resturi de ţigări, plastice sau metale ruginite.

de Redactia Observator

la 17.11.2020, 09:05

Vezi și
  • Constanţa, Năvodari şi Mamaia, cele mai poluate sectoare de plajă
  • Deșeurile sanitare, un efect mai puțin cunoscut al pandemiei

Chiar dacă au constatat că sunt mai puţine gunoaie faţă de anii trecuţi, probabil şi din cauza numărului mai mic de turişti, masca de protecţie este noul deşeu care le dă bătăi de cap activiştilor de mediu.

Marian Paiu, activist de mediu: Fiecare sesiune de monitorizare a deşeurilor marine de pe plajele româneşti ne aduce câte-o surpriză. Anul acesta, şi în contextul pandemiei COVID-19, am identificat numeroase măşti de protecţie.

Echipamentul de protecţie sanitară, atât de important în această perioadă, ar putea ajunge în scurt timp să fie extrem de dăunător pentru mediul înconjurător. Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, iar situaţia este îngrijorătoare.

Simion Nicolaev, Institutul National de Cercetare-Dezvolare Marină: Odată ajunse la contactul sau la interfaţa mare/uscat, ele sunt uşor transferate către partea marină şi-n felul acesta ajungem iarăşi în apă. Cele care plutesc în masa apei sunt greu de detectat şi de depistat, cu atât mai mult, greu de recuperat.

Durata de viaţă a măştilor de protecţie aruncate este de 450 de ani, ceea ce le transformă în adevărate bombe ecologice, mai ales în condiţiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Angelica Paiu, activist de mediu: În luna septembrie 2020, au fost înregistrate cu aproximativ 12 mii de deşeuri mai puţine faţă de lună septembrie a anului trecut. Acest lucru poate fi pus pe seama tuturor restricţiilor ce au fost impuse în toată această perioadă, în contextul pandemic.

Cele mai poluate sectoare de plajă le regăsim în Constanţa, Năvodari şi Mamaia. Iar la polul opus, cele mai curate rămân şi anul acesta Vama Veche şi plaja Corbu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Masca de protecție, deșeul anului 2020