Ce sunt bucerele şi cum se prepară. Pot oricând înlocui o delicatesă a italienilor
Tradiţiile s-au păstrat vii în Valea Bârgăului din judeţul Bistriţa! Lenuţa are un punct gastronomic local în sat, iar acum că vin sărbătorile, comenzile curg pe bandă rulantă. Produsul care a consacrat-o se numeşte burece, iar cererea este uriaşă. Bucerele sunt pastele tradiţionale, făcute cu ouă bio şi făină de la moară şi pot oricând înlocui spaghetele italienilor. Iar pentru că treaba bună se face în echipă, Lenuţa a adunat femeile din sat la o clacă.
De Redactia Observator la 16.11.2024, 14:07- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- România - Kosovo, meci abandonat. Tricolorii ar putea câştiga partida la "masa verde", după ce kosovarii au ieșit de pe teren și au refuzat să mai reia jocul
Claca, acest obicei ancestral se păstrează încă pe Valea Bârgăului. Drept dovadă că, în Munţii Bistriţei, încă, oamenii mai sunt oameni şi dau dovadă de omenie. Din dorinţa de a păstra tradiţia vie, doamna Lenuţa a chemat femeile din sat la o adunare tradiţională.
"Noi în seara asta am vrut să readucem la viaţă un moment care se numeşte clacă. Adică, să lucrăm fără bani. O să facem o clacă de făcut burece. Burecea e un ingredient, un produs pe care îl folosim în mod constant la noi", spune Lenuţa.
Lenuţa are un punct gastronomic în sat şi pentru că vin sărbătorile, cererea de burece este uriaşă.
"Turta de burece, care se face un aluat, trebuie să fie destul de vârtos. Se întinde o foiţă subţire, se taie nişte pătrăţele mici, după care se împăture burecea", explică una dintre bucătărese
"Le răsucim, fiecare părticică tăiată din foaie, se strânge de urechi. Ele se răsucesc, se lipesc bine pe colţuri, pentru a fi lipite şi ele îşi păstrează forma. De face supă, ciorbă ţărănească de burece", spune o altă bucătăreasă.
Deşi nu au conservanţi, aceste paste tradiţionale se păstrează la fel de bine ca cele din comerţ. Şi în plus vin cu cel mai mare avantaj - sunt bio!
Şi după muncă multă, oamenii sărbătoresc aşa cum ştiu ei mai bine, cu ţuică şi muzică bună.