Cea mai modernă sală de intervenţii neurochirurgicale din Europa, inaugurată la Iaşi
Cea mai modernă sală de intervenţii neurochirurgicale din Europa a fost inaugurată la Iaşi. Clinica specializată de aici a primit în dotare un nou robot medical cu un braţ ce are un laser unic în lume.
De Redactia Observator la 05.01.2019, 11:18Cea mai modernă sală de intervenţii neurochirurgicale din Europa a fost inaugurată la Iaşi. Clinica specializată de aici a primit în dotare un nou robot medical cu un braţ ce are un laser unic în lume, care îi va ajuta pe medici să realizeze intervenţii la nivelul coloanei vertebrale cu o precizie mult mai mare şi într-un timp mult mai scurt. Este o investiţie de cinci milioane de lei, cu ajutorul căreia pacienţii români vor putea de acum să se trateze acasă şi nu peste hotare.
Este cel mai modern robot medical din lume, un aparat despre care medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Profesor Doctor Nicolae Oblu din Iaşi spun că românii aveau nevoie.
BOGDAN COSTĂCHESCU, neurochirurg: Robotul are un avantaj. Are acest braţ fix, aceasta este partea unică, un braţ fix pe care îl ataşezi şi îşi crează un canal de lucru, care este fix pe osul bolnavului şi atunci mişcările mâinii mele nu se mai transmit la bolnav şi în mod firesc scopul este să crească acurateţea.
Sala de operaţie a spitalului este dotată acum cu aparatură de ultimă generaţie.
VLAD DAFINESCU, bioinginer: Aparate inteligente, de ultimă oră. Din câte ştiu personal, nu există o sală de operaţie mai avansată ca cea pe care o avem noi în spital, acum în lume.
Doar acest braţ robotic a costat 1,2 milioane de euro şi este la momentul actual cel mai performant, unic în lume.
MARICEL POPA, Președintele CJ Iași: Neurochirurgie anul trecut să avem investiţii de aproape 10 milioane de euro. Avem aparate de ultimă generaţie, chiar vârf de lance, am putea spune. Acest robot reprezintă pentru noi ora exactă în Neurochirurgie.
Precizia în intervenţiile neurochirugicale a fost maximizată, iar durata procesului scurtată considerabil.
LUCIAN EVA, Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași: Microscopul operator permite la fel, efectuarea de operaţii, inclusiv 3D. În ce mod lucrăm? Cu ajutorul unor ochelari, exact cum vedeţi la filme, când vă duceţi la un film 3D, chirurgul are ochelari 3D şi poate vedea 3D câmpul operator.
Pacienţii vor fi externaţi mai repede, iar recuperarea va fi mai rapidă. Robotul poate realiza intervenţii pentru care bolnavii, până acum, ar fi trebuit să meargă în străinătate. Medicii realizază în această perioadă traininguri de specialitate pentru a învăţa să folosească aparatura cu care a fost dotat spitalul, singurul din lume care a cumpărat acest model. Anual, aici sunt operaţi peste 5.000 de pacienţi şi alţi zeci de mii sunt internaţi pentru tratament.