Cea mai scumpă staţiune de pe litoral, Mamaia, va fi mai înaltă cu un metru de nisip
Cine merge la Mamaia la vară va sta pe şezlong la înălţime. Plaja celei mai scumpe staţiuni estivale de la noi va fi mai înaltă decât anul acesta cu un metru de nisip.
De Cătălina Buzoianu la 17.12.2020, 21:12- Patronii cluburilor de lux nu împărtăşesc însă bucuria localnicilor.
- Proiectul Apelor Române aproape că le-a îngropat terasele în nisip.
Va câştiga şi de cinci-şase ori în lăţime pe o bună porţiune. Lucrările la plajă, făcute pe bani europeni, i-au supărat însă pe patronii cluburilor de fiţe, care s-au trezit cu barurile îngropate în nisip.
Din octombrie, utilajele au săpat în Marea Neagră zi şi noapte pentru a scoate milioane de metri cubi de nisip. Marea a fost forţată să se retragă dar plaja a fost lăţită cu până la 150 de metri pe anumite porţiuni, faţă de doar 20 de metri, cât măsura în vară.
Patronii cluburilor de lux nu împărtăşesc însă bucuria localnicilor. Proiectul Apelor Române aproape că le-a îngropat terasele în nisip. Plaja cea nouă e mult mai sus faţă de nivelul mării.
Barurilor aflate acum pe plajă vor trebuie demolate. Altfel, utilajele nu au cum să avanseze pentru a termina lucrările până în primăvara anului viitor.
Abia după aceea terasele vor putea fi din nou ridicate, pe nisipul înălţat.
Mihai Spanţoveanu, manager plajă: Vom intra cu vola în ele, vom distruge construcțiile legal amplasate cu autorizație de construcție.
Alin Negulescu, administrator plajă: Vorbim de câteva zeci de mii de euro pentru fiecare operator de plajă.
Unii patroni pur şi simplu şi-au abandonat terasele
Investitorii care nu renunţă la afaceri pierd de două ori. Odată plaja lăţită, ei au fost împinşi în jumătatea dinspre uscat, mai puţin atractivă.
Alin Negulescu, administrator plajă: Toate pozițiile premium pe care operatorii de plajă care plătesc chirii pe zonele acestea vor deveni în plan secundar. Vor avea prioritate probabil cei cu cearceafuri.
Singura soluţie ar fi ca autorităţile să le permită să facă afaceri pe plaja nou creată, adică lânga apă. Deocamdată mai importantă e finalizarea lucrărilor.
Bogdan Bola - director Apele Romane Dobrogea Litoral: Este un proiect de stopare a eroziunii costiere, o eroziune care ne mănâncă practic 2 metri de plajă în fiecare an.
Până în 2023, litoralul va creşte cu peste 200 de hectare de nisip, adăugate pe 30 de kilometri de litoral.