Centrele de dializă, puncte sensibile în lupta cu noul coronavirus
Majoritatea celor care şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului aveau afecţiuni prealabile! Bolile de care sufereau, dar şi vârsta înaintată, i-au transformat în victime sigure. Problema este că tocmai în mijlocul acestei categorii vulnerabile apar noi focare.
De Redactia Observator la 08.04.2020, 00:21Majoritatea celor care şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului aveau afecţiuni prealabile! Bolile de care sufereau, dar şi vârsta înaintată, i-au transformat în victime sigure. Problema este că tocmai în mijlocul acestei categorii vulnerabile apar noi focare. Un centru de dializă din Alba Iulia a devenit focar de COVID-19. Şi nu doar pacienţii au fost contaminaţi. Printre cei 10 oameni testaţi pozitiv se numără un medic şi două asistente.
La sfârşitul săptămânii trecute, doi pacienţi au adus coronavirusul la un centru de dializă din Alba Iulia. Opt alţi oameni s-au infectat cu COVID-19. Cinci dintre ei, pacienţi. Restul, cadre medicale.
Direcţia de Sănătate Publică Alba Iulia - Dorim să verificăm dacă procedurile şi protocoalele de lucru au fost respectate.
Numărul celor infectaţi ar putea fi mult mai mare, pentru că nu au venit, încă, toate rezultatele testelor. Mai ales că, zilnic, la centrul din Alba Iulia vin zeci de pacienţi din mai multe judeţe. Neliniştiţi sunt şi cei care locuiesc în preajma instituţiei medicale.
Medicii spun că focarele în centrele care tratează pacienţii cu probleme renale apar, în primul rând, din cauza nerespectării măsurilor de protecţie.
Până acum, peste 30 de români dependenţi de dializă au fost răpuşi de coronavirus.
Printre cei mai expuşi riscului de deces în infecţia cu coronavirus sunt pacienţii cu probleme renale. Peste 30 de mii în toată ţara. 13 mii sunt pacienţi dializaţi, iar 1000 dintre ei primesc tratamentul acasă.
Pentru fiecare şedinţă de dializă, pacienţii stau cel puţin patru ore în centre. E nevoie doar de câteva minute de contact direct pentru ca virusul să se răspândească.