"Ceramica de Horezu", fabricată în China. Diferenţa între original şi fals
Ceramica de Horezu este unică în lume, motiv pentru care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO! Problema este că nu toată ceramica pe care o puteţi cumpăra din Horezu este originală. Dacă nu aveţi noroc, puteţi cumpăra nişte "chinezării" de toată frumuseţea.
De Redactia Observator la 03.02.2020, 17:40Ceramica de Horezu este unică în lume, motiv pentru care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO! Problema este că nu toată ceramica pe care o puteţi cumpăra din Horezu este originală. Dacă nu aveţi noroc, puteţi cumpăra nişte "chinezării" de toată frumuseţea.
Mihai Biscu este unul dintre puţinii meşteri care mai ţin astăzi vie tradiţia moştenită din tată în fiu. L-am găsit modelând câteva bucăţi de lut, pe roata olarului pe care lucra odinioară şi bunicul său.
Spune că se teme ca, odată cu generaţia lui, să nu dispară acest meşteşug. Mai ales că nimeni nu pare interesat să conserve şi sa protejeze aceste produse unice în lume.
Mihai Biscu: Care repsectam traditia si lucram traditional, deci fara comercianti, la ora actuala mai suntem 5-6. Am ajuns la concluzia ca suntem ultima generatie de ceramisti pentru ca tineret din urma nu mai vine pt ca sunt descurajati de comert
Pe tarabele din Horezu găsim puţină ceramică tradiţională. Iar în lipsa unor informaţii care să îi ajute pe turişti să diferențieze autenticul de fals, oamenii pot fi uşor păcăliţi.
Pentru a fi siguri ca obiectul de ceramic pe care il cumpărăm trebuie sa urmarim cateva elemente. Spatele său nu e lacuit si veti gasi semnatura mesterului ceramist.
Nu vă feriţi nici de micile imperfecţiuni şi nu căutaţi produse cu modele identice. Fiecare desen, fiecare element este făcut manual şi nu poate fi repordus în acelaşi fel de mai multe ori, ca în cazul obiectelor fabricate industrial.
În plus, obiectele ceramice din Horezu nu pot să suporte temperaturi mari. Ele se folosesc în scop decorativ sau pe post de veselă, nu pentru prepararea hranei. Puţini sunt însă cei care cunosc aceste lucruri, ceea ce face loc pe piaţă falsurilor.
Amalia Boari, reprezentant centrul pentru Conservarea și promovarea culturii tradiționale, Vâlcea: Noi practic nu avem niciun mod prin care să îi constrangem sa nu mai pună kitschuri pe tarabe.
Singurele meteode prin care falsurile pot dispărea de pe tarabe sunt verificările periodice de la Ministerului Culturii. Ceramica de Horezu a fost inclusa în patrimoniul UNESCO în anul 2012.