Cercetătorii români au inventat o plantă nouă, busuiocul cu aromă de lămâie
Busuiocul, considerat regele ierburilor aromatice, are, mai nou, gust de lămâie. Soiul, unic în Europa, a fost omologat recent de cercetătorii români şi va putea fi cultivat şi în grădinile noastre. Frunzele plantei ascund un cocktail de vitamine.
De Redactia Observator la 10.07.2019, 22:30Busuiocul, considerat regele ierburilor aromatice, are, mai nou, gust de lămâie. Soiul, unic în Europa, a fost omologat recent de cercetătorii români şi va putea fi cultivat şi în grădinile noastre. Frunzele plantei ascund un cocktail de vitamine şi pot fi folosite în salate, limonade, ceaiuri sau mâncăruri rafinate. Seminţe din această plantă au ajuns şi la Vatican.
O aromă puternică de lămâie învăluie câmpurile de la staţiunea de Cercetare din Buzău. Nu suntem într-o livadă de citrice ci lângă culturi de busuioc. Inginerii români sunt mândri de descoperirea lor şi cred că noua planta va ajunge curând în grădinile şi pe mesele noastre. Mai ales că este rezistentă şi s-a adaptat uşor la condiţiile climatice din ţara noastră.
Nelipsit în bucătăria mediteraneană, busuiocul a ajuns să fie din ce în ce mai căutat şi în România, unde până nu de mult era considerat o plantă sacră.
Noul soi aromat nu are însă nicio legătură cu busuiocul folosit în scop religios. Îşi găseşte loc mai degrabă în industria alimentară, dar şi în cea cosmetică.
Frunzele plantei pot da gust şi savoare băuturilor şi mâncărurilor rafinate.
Am testat planta într-o limonadă răcoritoare şi energizantă de vară.
Mai multe seminţe de busuioc românesc cu aromă de lămâie au ajuns anul trecut şi la Vatican. Premierul Viorica Dăncilă i le-a dăruit Papei Francisc, în timpul vizitei la Sfântul Scaun.
Un alt soi de busuioc aclimatizat în România este cel cu scorţişoară. A fost scos la vânzare, în aprilie, de specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca şi se foloseşte mai ales pentru prăjituri şi torturi.