Măştile de protecţie au devenit obiecte de lux: "Această psihoză ar trebui, totuşi, să înceteze"
Măştile de protecţie au devenit un lux greu de găsit. Chiar dacă sunt mai scumpe faţă de acum o lună, stocurile farmaciilor sunt aproape goale. Le-au cumpărat oamenii speriaţi de coronovirus sau profitorii care cer o mică avere pe site-utile de vânzări. În panica creată de coronavirus, există însă cumpărători.
De Redactia Observator la 26.02.2020, 22:06- Măștile de protecție s-au scumpit de 100 de ori în ultimele zile
- Unii ajung să vândă măști de gaze pe internet
Măştile de protecţie au devenit un lux greu de găsit. Chiar dacă sunt mai scumpe faţă de acum o lună, stocurile farmaciilor sunt aproape goale. Le-au cumpărat oamenii speriaţi de coronovirus sau profitorii care cer o mică avere pe site-utile de vânzări. În panica creată de coronavirus, există însă cumpărători.
Verbal sau în scris, farmaciştii din întreaga ţară anunţă acelaşi lucru - nu mai sunt măști de protecție. Iar cele care se găsesc au atins un preț greu de anticipat acum câteva zile.
La un calcul simplu, un set costă astăzi 250 de lei. În urmă cu o lună, o mască în 3 straturi era 3 lei. Cererea în continuă creştere dus la scumpirile exagerate.
În criza măştilor din farmacii, site-urile de vânzări au devenit raiul profitorilor. O mască chirurgicală ajunge şi la 20 de lei bucata.
Unii vând chiar şi măşti de gaze şi promit că oferă protecţie în faţa coronavirus. Preţurile variază între 150 şi 400 de lei. Uluitor este că au clienţi.
Marile magazine abia țin pasul cu cererea
Unul dintre marile magazine online îşi reface stocurile permanent. Dar abia ţine pasul cu cererea.
Florin Filote, director marketing - Ne uităm la ţări precum Turcia, Macedonia, Emiratele Arabe Unite și Ucraina pentru a reface stocul de măști. Ieri am luat 350.000 și azi pana la ora 13 se vanduseră deja 325 de mii.
Cel mai mare risc de infectare este în mijloacele de transport în comun. Și cei de la Metrorex au luat măsuri - dezinfectează în fiecare seară, fiecare vagon, după retragerea trenurilor. Sunt măsuri luate de pe 14 februarie şi care vor continua şi în perioada următoare.
Medicii ne avertizează că masca ne fereşte de coronavirus doar dacă o folosim coresc.
Adrian Marinescu, medic - Ea poate fi folosită o oră, maxim două ore, astfel că trebuie să avem un stoc suficient.. Nici nu ar trebui să mă gandesc că ajunge să se umezească, atunci este inutilă.
Cerere enormă la nivel mondial, specialiștii îndeamnă la calm
Cristian Heinrich Gaghes, distribuitor echipamente medicale - Compania noastră a primit o cerere în total de 550 de milioane de măşti chirurgicale in trei straturi simple. Majoritatea din China, Hong Kong, Singapore, Israel, Italia.
În Spania, ţara cu cea mai mare comunitate de români, situaţia este aceeaşi.
Distribuitorii de echipamente medicale anunţă că, săptămâna viitoare, 5.000 de teste rapide pentru depistarea coronavirus vor ajunge din Hong Kong în spitalele din România. Preţul va fi de aproximativ 40 de lei bucata.
Mirela Zamfirescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov - Această psihoză ar trebui, totuşi, să înceteze deoarece o mască nu te protejează contra virusului. Uitaţi-vă, colegele mele stau fără măşti de când a început toată această isterie. Nu am păţit absolut niciuna nimic. Nu trebuie să facem provizii. Haideţi să ne cumpărăm din farmacie un alcool sanitar, o cloramină şi să ne mai dezinfectăm.
Au început să vină pacienţi care ne cer anumite medicamente, nu neapărat psihotrope, dar pentru că ei sunt panicaţi. Fraţilor, dragilor, stimaţi pacienţi, stimată comunitate, cum vreţi dumneavoastră, haideţi să nu ne panicăm!