Cetatea din Târgu-Mureş, bijuteria medievală devenită centrul artistic al orașului
Cetatea Medievală din Târgu-Mureş, înconjurată de şapte turnuri, a fost construită de locuitorii oraşului ca să se apere de invadatori. Azi, aleile cetăţii sunt loc de promenadă, iar turiştii străini, pasionaţi de poveşti cu principi şi cavaleri, vin să-i afle istoria.
De Redactia Observator la 21.10.2019, 01:05Cetatea Medievală din Târgu-Mureş, înconjurată de şapte turnuri, a fost construită de locuitorii oraşului ca să se apere de invadatori. Azi, aleile cetăţii sunt loc de promenadă, iar turiştii străini, pasionaţi de poveşti cu principi şi cavaleri, vin să-i afle istoria.
Construită acum patru secole, cetatea din inima oraşului Târgu Mureş păstrează încă aerul medieval. Între zidurile groase, care au aproape un kilometru lungime, găsim alei de promenadă. De aici putem admira uşor vechile clădiri încărcate de istorie. Toamna pictează cel mai frumos tablou.
SOOS ZOLTAN, directorul Muzeului Judeţean Mureş: Ne aflăm în Bastionul Turnului, acum trec peste Gaura Lupului, care este prima piedică importantă care e construită pentru a împiedica un atac dinamic eventual şi poarta batantă. Aici au dublat zidul pentru a oferi o defensivă mai eficientă.
În cele şapte bastioane ale cetăţii, oştenii stăteau de strajă. Sistemul defensiv era completat de şanţuri cu apă, late de zece metri şi adânci de opt metri.
Fortăreaţa a fost ridicată din ruinele rămase în urma incendiilor din secolul al XVII-lea. În interiorul cetăţii se află una din cele mai vechi mănăstiri din Transilvania.
SOOS ZOLTAN, directorul Muzeului Judeţean Mureş: Începuturile clădirii se datează la sfârşitul secolui XIV, când se construieşte altarul bisericii şi nava, iar ulterior se adaugă turnul existent şi evident clădirile mănăstireşti care nu au supravieţuit secolelor.
În acele vremuri, Transilvania era tărâmul cu cele mai multe biserici fortificate din Europa.
O altă clădire veche, fosta primărie a oraşului, a fost transformată în muzeu. La fiecare pas prin cetate, turiştilor li se dezvăluie poveşti despre acest loc.
SOOS ZOLTAN, directorul Muzeului Judeţean Mureş: Este vechiul grajd militar care serveşte acum ca şi casă de căsătorii şi în spate se văd zidurile oraşului.
Anual, 200.000 de turişti trec pragul cetăţii. Clădirile vechi şi bastioanele au fost restaurate în urmă cu cinci ani, cu 30 de milioane de lei. Azi, cetatea este centrul artistic al oraşului. Sunt organizate lupte medievale, dar şi târguri.