Cetatea Costeşti din Hunedoara, din ce în ce mai degradată din cauza turiştilor
Ce nu au reuşit să facă mii de ani, au reuşit iarna şi turiştii. Cetatea Costeşti din Hunedoara este, în acest moment mai degradată ca niciodată. Mai mult, lângă sanctuarul antic au fost descoperite recent 12 gropi săpate în formă de cerc.
De Redactia Observator la 06.03.2019, 17:14Ce nu au reuşit să facă mii de ani, au reuşit iarna şi turiştii. Cetatea Costeşti din Hunedoara este, în acest moment mai degradată ca niciodată. Mai mult, lângă sanctuarul antic au fost descoperite recent 12 gropi săpate în formă de cerc, semn că unii vizitatori au încercat să-şi construiască propriul templu.
Urmele lăsate de cei care vin pentru a face ritualuri într-un loc plin de istorie sunt la tot pasul în zona cetăţii dacice. Localnicii din zonă s-au obişnuit cu vizitatorii cu credinţe mai nonconformiste, iar lipsa pazei le oferă exact libertatea de care au nevoie.
Chiar dacă par inofensivi localnicilor, turiştii care lasă astfel de urme la Cetatea Costeşti distrug de fapt un monument istoric. Nu degeaba situl este a fost inclus în 1999 în patrimoniu UNESCO.
Vasile Iosif Verencz, cercetător ştiinţific Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva: Sunt realizate din piatra ecarisata si realizate intr-o metoda deosebita. Între acestea Cetatea de la Costesti pare sa fie cea mai veche si una dintre cele mai mari iar unii dintre cercetatotri spun ca ar fi fost capitala lui Burebista.
În ciuda măreţiei din trecut, cetatea pare uitată de autorităţi. Şi alături de turişti, condiţiile meteorologice şi vegetaţia îşi pun amprenta asupra monumentelor.
Vladimir Brilinksy, administrator Sarmizegetusa Regia: Din punctul nostru de vedere este o crima ce se intampla aici fara ca cineva sa ia vreo masura
Cetatea Costeşti este în acest moment administrarea Ministerul Culturii, dar nimeni nu s-a mai îngrijit de multă vreme de ce se întâmplă acolo. Dintre cetăţile dacice din munţii Orăştiei, doar fosta capitală dacică Sarmizegetusa Regia are în acest moment pază şi reguli stricte de vizitare, după ce, în 2013, a trecut, de la Ministerul Culturii, în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.
Sorin Vasilescu, vicepresedinte CJ Hunedoara: Ne-au solicitat o situatie inclisiv cu coordonatele topografice ca sa identifice o modalitate de a transfera cetatile dacice catre Consiliul Judetean.
Autorităţile locale speră că aşa vor reuşi să salveze ce a mai rămas din vechea Cetate Costeşti, cea mai veche cetate dacică din Muntii Orăştiei.