Cetatea dacică Costeşti a fost curățată de voluntari (Video)
Cetatea dacică Costeşti, despre care unii istorici spun că a fost capitala Regelui Burebista este scoasă la lumină dintre buruieni şi mărăcini. 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a curăţa ruinele fortăreţei din Munţii Orăştiei.
De Redactia Observator la 02.09.2019, 16:55Cetatea dacică Costeşti, despre care unii istorici spun că a fost capitala Regelui Burebista este scoasă la lumină dintre buruieni şi mărăcini. 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a curăţa ruinele fortăreţei din Munţii Orăştiei. Monumentul face parte din patrimoniul UNESCO, dar este complet uitat de statul român.
Aşa că arheologii ajutaţi de pompieri, jandarmi, angajaţi şi voluntari de la administraţia mai norocoasei Sarmizegetusa Regia au muncit ore întregi pentru a îndepărta vegetaţia dintre ruine.
Cetatea dacică de la Costeşti este de ani buni, lăsată în paragină. Nu are pază, îngrijitori sau ghizi. Multe dintre blocurile de calcar vechi de două milenii s-au desprins, iar buruienile au năpădit zidurile de apărare.
Cătălin Cristescu, arheolog, muzeul civilizaţiei dacice şi romane Deva: Zidurile nu sunt in stare foarte buna pt ca intemperiile si factorul uman au provocat daune în timp şi repetat.
Sub soarele arzător, voluntarii au îndepărtat vegetaţia crescută haotic. Cetatea Costeşti a avut un loc important în antichitate şi face parte dintr-un ansamblu inclus în patrimoniul UNESCO.
Dr. Gelu Florea, şef colectiv cercetare Sarmisegetusa Regia: Costeştiul este o piesă cu rol defensiv în acest sistem şi în acelaşi timp a fost şi o reşedinţă de aristocraţi, foarte probabil duoă inventarul bogat, după piesele găsite între aceste fortificaţii
În afară de Sarmizegetusa Regia, preluată anii trecuţi de autorităţile din judeţul Hunedoara, restul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei sunt lăsate de izbelişte. Conducerea Consiliului Judeţean se străduieşte de ani de zile să convingă autorităţile de la Bucureşti că poate avea grijă de monumentele dacice.
Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean: Fiind vorba de un sit UNESCO este necesar să arate cât de cât rezonabil pentru că cei care vin să vadă, chiar dacă nu e sub autoritatea nimănui, nu pot să vadă doar buruieni şi iarbă.
În această toamnă se va face totuşi o intervenţie de urgentă în colaborare cu specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului pentru schimbarea acoperişurilor celor două turnuri locuinţă din cetate.
Ştefan Bâlici, manager INP: Din păcate aici au avut loc multe acte de vandalism si o sa intervenim pentru ca pune la loc blocurile cazute si a face o consolidare primară.
Pentru că monumentul dacic nu are un proprietar, finanţarea pentru înlocuirea acoperişurilor va fi asigurată de Ambulanţa Monumentelor.