Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă, nu este finalizat
Oricine ajunge în zona Cazanelor Dunării trebuie să vadă Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă! Este cea mai înaltă operă de artă de acest gen din Europa şi atrage anual zeci de mii de turişti din toate colţurile ţării, dar şi din lume.
De Redactia Observator la 24.10.2019, 16:53Oricine ajunge în zona Cazanelor Dunării trebuie să vadă Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă! Este cea mai înaltă operă de artă de acest gen din Europa şi atrage anual zeci de mii de turişti din toate colţurile ţării, dar şi din lume. Obiectivul este însă departe de a fi terminat şi puţini oameni ştiu asta. O spune chiar sculptorul care a executat lucrarea, cu ajutorul unei echipe de alpinişti.
Acolo unde Dunărea întâlneşte Carapţii, chiar de pe malul stâncos al fluviului, regele dac Decebal îşi urmăreşte zilnic cu privirea ageră urmaşii. Timp de zece ani, zi de zi sculptorul Florin Cotarcea şi 12 alpinişti au muncit ca să imortalizeze chipul lui Decebal în stâncă. Acum sculptura de 55 de metri este cea mai mare de acest gen din Europa.
Doar cu barca se putea ajunge la locul unde se realiza sculptura. Aşa că alpiniştii au fost nevoiţi să-şi care în spate uneltele şi se căţărau până la schelă, într-o zonă plină de vipere.
Puţini ştiu însă că sculptura care atrage anual zeci de mii de turişti nu este finalizată. Şi asta pentru că cel care finanţa lucrarea - unul dintre cei mai bogaţi oameni de după Revoluţie - istoricul Iosif Constantin Drăgan a murit în 2004.
Cu toate că încă nu este finalizată, turiştii sunt impresionaţi de fiecare dată de cea mai mare sculptură în piatră din Europa.
Sculptura a costat în jur de un milion de dolari. Chipul lui Decebal din Cazanele Dunării a fost inclus de către americani în topul celor mai spectaculoase statui din lume.