Cel mai apreciat desert din lume, în pericol! În câteva decenii ar putea ajunge un lux extrem de scump
Copiii noilor generaţii ar putea rămâne fără ciocolată, avertizează specialiştii. În următorii ani, planeta se va confrunta cu un deficit uriaş de cacao.
De Redactia Observator la 03.01.2018, 20:54Copiii noilor generaţii ar putea rămâne fără ciocolată, avertizează specialiştii. În următorii ani, planeta se va confrunta cu un deficit uriaş de cacao, pentru că zonele în care se cultivă arborii devin tot mai nefavorabile pentru producţie. Schimbările climatice severe sunt de vină. Iar asta se simte deja în preţurile tot mai mari ale celui mai popular desert din lume.
Peste 40 de ani, ciocolata ar putea fi un lux, spun specialiştii. De la an la an, cultivarea arborelui de cacao, fără de care dulcele favorit al planetei nu ar exista, devine tot mai dificilă. Primele efecte se resimt deja: "Într-adevăr, am avut o mică mărire a preţului, pentru că, aşa cum ştiţi, producţia cacao a avut câteva probleme."
Pe anumite arii din vestul Africii, producţia arborelui de cacao a scăzut semnificativ, din cauza schimbărilor climatice: "De exemplu, am avut un sortiment care ni s-a spus că, pentru o perioadă, nu o să mai fie produs. Este vorba despre Sao Tome. Este o zonă specializată în ciocolată."
Mari amatori de ciocolată, românii aleg sortimente tot mai rafinate. Doar în perioada sărbătorilor de iarnă, un singur magazin a vândut două tone de ciocolată belgiană premium.
- Acum am luat două. Una pentru mine, una pentru cadou.
- Şi cât aţi pltit pentru ele?
- 170 de lei astăzi.
Preţurile se justifică, spun producătorii. Un singur kilogram de ciocolată se obţine din aproximativ 500 de boabe de cacao. Ciocolata autentică este obţinută din 100% unt de cacao, subliniază ei.
Un român consumă, în medie, un kilogram şi jumătate de ciocolată pe an. Copiii sunt cei mai fermecaţi de acest desert. Însă ce-i prea mult strică, ne avertizează nutriţioniştii: "Putem să consumăm două, trei cubuleţe de ciocolată neagră la micul dejun sau la prima gustare, adică în prima parte a zilei. Totodată, dacă suntem persoane foarte active, putem să consumăm câteva cubuleţe de ciocolată în a doua parte a zilei şi apoi să mergem la sală."
Specialiştii estimează că lumea se va confrunta cu un deficit de cacao de 100.000 de tone în următorii câţiva ani, dacă temperaturile medii continuă să crească şi vor atinge nivelul aşteptat de meteorologi.