Cireșele de mai, cele mai scumpe trufandale de pe tarabele pieţelor. Preţul pe kilogram ajunge la câteva zeci de lei
Încă puţin şi ne vom putea permite să cumpărăm cireşe doar la bucată. Şi nu este o glumă. În pieţe, cu 70 de lei reuşeşti să cumperi puţin peste o sută de cireşe, adică un kilogram. Şi nu sunt singurele trufandale scumpe de pe tarabe.
De Redactia Observator la 07.05.2017, 20:00Încă puţin şi ne vom putea permite să cumpărăm cireşe doar la bucată. Şi nu este o glumă. În pieţe, cu 70 de lei reuşeşti să cumperi puţin peste o sută de cireşe, adică un kilogram. Şi nu sunt singurele trufandale scumpe de pe tarabe.
Tarabele din pieţe sunt tot mai colorate în aceste zile. Asta pentru că, pe rând, au început să-şi facă loc fructele de sezon. Caise, cireşe sau căpşuni, pentru toate s-au găsit pofticioşi. Deşi nu sunt ieftine deloc.
De exemplu, cireşele se vând cu preţuri cuprinse între 60 şi 80 de lei. Caisele costă cel puţin 40 de lei, iar căpşunile, singurele fructe româneşti, 20 de lei.
La un calcul simplu, la acest preţ pe kilogram, o singură cireaşă costă aproape un leu. Preţurile sunt atât de mari pentru că, aproape totul vine din import pe tarabele româneşti.
Comercianţii înregistrează vânzări bune în această perioadă şi la pepeni. un kilogram costă 10 lei costă, în medie, tot din import.
Un român care vrea să îşi diversifice gustările şi să cumpere mai multe feluri de fructe are nevoie de câteva sute de lei doar pentru o singură ieşire în piaţă.