Clarificări cu privire la restricțiile impuse de starea de urgenţă (Video)
Restricţiile impuse de starea de urgenţă continuă să creeze nedumerire în rândul românilor! Mulţi dintre ei nu înţeleg foarte bine ce au de făcut ca nu cumva să se aleagă cu o amendă, mai ales că valoarea acestora a crescut foarte mult.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 00:38- Clarificări cu privire la restricțiile impuse de starea de urgenţă
- Mai mulți români se plâng că nu au înțeles exact măsurile impuse
Restricţiile impuse de starea de urgenţă continuă să creeze nedumerire în rândul românilor! Mulţi dintre ei nu înţeleg foarte bine ce au de făcut ca nu cumva să se aleagă cu o amendă, mai ales că valoarea acestora a crescut foarte mult. Aşa că, pentru a le clarifica câteva dintre punctele esenţiale, am solicitat ajutorul Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului.
Corina Matlinschi, reporter Observator: Putem merge la cumpărături din Berceni într-un hipermarket din cealaltă parte a orașului?
Andreea Milea, reporter Observator: Corina, răspunsul pentru tine este nu. Pentru că în zona de domiciliu din exemplul tău există mai multe hipermarketuri. Autoritățile nu specifică o distanță concretă. Există, în schimb, recomandarea ca cetățenii să își facă cumpărăturile la magazine cât mai aproape de casă.
Corina Matlinschi, reporter Observator: Dacă locuiesc în București, pot merge să duc medicamente și alimente părinților din Vaslui?
Andreea Milea, reporter Observator: Răspunsul este da. O persoană poate să le ducă medicamente și alimente părinților aflați în alt județ. Noile reguli nu impun o limită de distanță.
Alexandra Marin, reporter Observator: Cine completează declarația pe proprie răspundere pentru copiii sub 16 ani?
Andreea Milea, reporter Observator: În cazul celor cu vârste sub 16 ani, declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Cei cu vârste între 16 și 18 ani semnează și completează singuri declarația.
Alexandra Marin, reporter Observator: Pot să-mi transport cu mașina soțul la serviciu?
Andreea Milea, reporter Observator: Da, se poate, însă există câteva condiții. Trebuie să avem un motiv justificat și să completăm declarația pe proprie răspundere. Un motiv justificat poate fi lipsa mijloacelor de transport în comun.
Valentin Stan, reporter Observator: Pot să ies, să îmi plătesc facturile la utilități și ratele bancare?
Andreea Milea, reporter Observator: Da, acest lucru este posibil Vali, dacă nu poți folosi o platformă informatică pentru plata lor. Și aici avem nevoie de declarația pe proprie răspundere.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Pot să mă plimb cu bicicleta în jurul blocului ca activitate sportivă?
Andreea Milea, reporter Observator: Laurențiu, nu poți folosi bicicleta în acest scop ci doar ca mijloc de transport alternativ spre locul de muncă.