Coadă la târgul de mărțișoare de la Muzeul Țăranului Român. Distanţaţi şi cu măşti, oamenii s-au bucurat de ziua însorită
Sărbătoarea Mărţişorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii, este întâmpinată şi anul acesta cu bucurie, în ciuda pandemiei. În Bucureşti, sute de oameni au stat la coadă la mărţişoare chiar şi o oră şi nu au părut deloc deranjaţi. Dacă de Crăciun nu au avut parte de tradiţionalele târguri, de 1 martie îşi iau revanşa, atât meşteşugarii, cât şi cumpărătorii.
De Redactia Observator la 27.02.2021, 20:43- Sute de oameni au aşteptat liniştiţi să le vină rândul să intre la Târgul de Mărţişor găzduit de Muzeul Tăranului Român.
- La Târgu Mureş, masca obligatorie şi-a făcut apariţia şi pe podoabele cu şnur alb-roşu.
Sute de oameni au aşteptat liniştiţi să le vină rândul să intre la Târgul de Mărţişor găzduit de Muzeul Tăranului Român. Distanţaţi şi cu măşti, s-au bucurat de ziua însorită.
Unii au stat la coadă chiar şi o oră. Nu au renunţat, cu gândul la mărţişoarele tradiţionale vândute de meşteşugarii care vin an de an la târg.
La Iaşi, meşterii populari nu au avut azi acelaşi succes. Goniţi de ploaia rece, cumpărătorii nu s-au înghesuit.
Florin Cramariuc, meşter popular: ”Eu nu vând mărţişoare. Eu vând poveşti”.
1 Martie mărțișor, ce spune tradiția
Confecţionate în zilele noastre din diferite materiale viu colorate şi în forme variate, în funcţie de imaginaţia artistului, mărţişoarele arătau toate la fel la începuturi.
Clara Mihociu, reporter Observator: ”Primele mărțișoare au fost făcute din astfel de șnururi care erau facute din lâna alba si neagră. Ulterior firul negru a fost inlocuit cu un fir de culoare rosie și asa a ajuns să existe mărțișorul cum îl cunoaștem noi astazi”.
La Târgu Mureş, masca obligatorie şi-a făcut apariţia şi pe podoabele cu şnur alb-roşu. Creatoarea micilor obiecte, o profesoară de matematică, le-a dat şi un nume: mărţişoare anticovid.
Persida Negruţi, profesoara de matematică: ”Rolul lor a fost să distreze puţin sufletul nostru amărât zilele astea.
Pictate pe mărgele din lemn, chipurile viu colorate transmit diferite stări emoţionale.
Tradiţia spune că după săptămâna dedicată mărţişorului, şnurul bicolor se prinde de ramurile unui pom fructifer.