Colivingul, un nou concept pus în aplicare de dezvoltatorii imobiliari
Telemunca schimbă şi felul în care muncim, şi felul în care locuim. Dezvoltatorii imobiliari se gândesc deja cum să combine cele două concepte pentru a ne simţi la birou ca acasă şi acasă ca la birou, dacă e cazul. Şi aşa a apărut ideea de coliving. Practic, în același loc, vor fi şi locuinte, și birouri, și spatii administrative și spaţii comerciale. Un proiect ambiţios şi scump, spun experţii imobiliari.
De Andra Mitu la 22.01.2021, 16:22- Dezvoltatorii se gândesc să ducă acest concept mai departe
- Intenţionează să proiecteze în jurul birourilor spaţii de locuit, cu tot confortul
Concordia, angajat multinaţională: Acum cu vaccinarea sperăm la vremuri mai bune. Am lucrat de acasă şi am ieşit la birou şi îmi place mult.
După şase luni în care a experimentat munca la biroul din sufragerie, Concordia s-a întors la serviciu. Lucrează într-o multinaţională, în departamentul de client service.
Concordia, angajat multinaţională: S-au facut schimbări, dar lucram prin rotaţie. Jumătate acasă, jumătate la birou. Îmi place mult mai mult, personal, pentru că e mai multă interacţiune şi nu se întâmplă totul acasă.
Laurenţiu în schimb munceşte şi acum tot de acasă.
Laurenţu, angajat IT: Cumva eram obişnuit cu lucrul de acasă, deci e totul în regulă.
De aproape un an experimentăm telemunca. Angajatorii încep acum să facă toate demersurile pentru a face angajaţii să se simtă la muncă la fel de bine ca acasă.
Andreea Cionca, manager director: Viziunea a fost să lărgim spaţiile comune, tocmai ca să creăm un ambient pentru oameni să colaboreze.
Unii dintre proprietarii de clădiri de birouri, care au pierdut sume semnificative în criză, s-au adaptat. Aşa se face că un turn de 77 de metri, proiectat iniţial ca bloc de birouri, se va transforma într-unul de locuinţe.
Andrei Ianculescu, companie consultanţă imobiliară: Sunt dezvoltatori care au început deja să facă partea de proiectare şi reautorizare în vederea transformării clădirilor de birouri în clădiri rezidenţiale.
Ideea a mers şi mai departe. Dezvoltatorii deja se gândesc să ducă acest concept mai departe. Şi să proiecteze în jurul birourilor spaţii de locuit, cu tot confortul. Ca acasă.
Andrei Ianculescu, companie consultanţă imobilară: Colivingul însemnă să ai absolut toate faciliăţile necesare acolo de la birou, apartament, retail, spaţii de utilizare.
Ştefan Tudos, vicepreşedinte Genesis Property: Noi avem în plan să dezvoltăm ambele linii de business. Partea de office rămâne business-ul nostru, dar există sinergi în partea de coliving.
Tarifele diferă în funcţie de zonă şi de mărimea locuinţei
În costul lunar unui spaţiu de coliving intră atât chiria, cât şi facturile curente, dar şi accesul la spaţii de lucru şi de petrecere a timpului liber.
În funcţie de zonă şi mărimea locuinţei închiriate, tarifele diferă. Spre exemplu, un studio într-un complex din Vestul Bucureştiului se poate închiria şi cu 185 de euro pe lună de persoană.