Comisioanele bancare, capcana nevăzută. Există taxe necunoscute pe care le putem evita
Un singur cont deschis la o bancă ne poate costa şi câteva sute de lei pe an, din cauza comisioanelor. Sunt sume mici pe care abia le sesizăm, dar le plătim lună de lună pentru anumite servicii, cum ar fi administrarea contului sau retragerea banilor de la bancomat.
De Redactia Observator la 31.03.2019, 13:37Un singur cont deschis la o bancă ne poate costa şi câteva sute de lei pe an, din cauza comisioanelor. Sunt sume mici pe care abia le sesizăm, dar le plătim lună de lună pentru anumite servicii, cum ar fi administrarea contului sau retragerea banilor de la bancomat. Adunate, însă, ele cântăresc greu în buzunar. Analiştii atrag atenţia că există şi taxe mai puţin cunoscute, pe care le putem evita.
Am devenit dependenţi de serviciile bancare, iar asta se vede şi în numărul conturilor pe care le deschidem la bănci, an de an. Avem peste 17 milioane de carduri în prezent, arată datele Băncii Naţionale.
Pentru că şi ofertele băncilor sunt variate şi tot mai atractive, trebuie să ştiţi că micile costuri se transformă într-un bulgăre, cu timpul.
Adrian Asoltanie, specialist în educaţie financiară: Intri la bancă aşa cum intri într-un magazin de pantofi sau cum intri într-un supermarket şi îţi cumperi doar produsul sau serviciul care îţi trebuie.
Într-un calcul ipotetic, dacă o persoană încasează într-un cont un salariu de 2.000 de lei, retrage o parte de la bancomat şi face două transferuri de câte 250 de lei în alte conturi, ar putea ajunge să plătească şi 650 de lei comisoane într-un an.
Iar dacă îşi retrage banii de la ghişeu, poate plăti şi 828 de lei, arată datele analiştilor.
Irina Chiţu, analist financiar: Conturi curente avem nevoie şi pentru deschiderea unui depozit sau unui cont de economii, pentru un card de debit, pentru un credit.
De aceea, este bine să le cumulăm, dacă se poate, la aceeaşi bancă.
Sunt şi comisioane mai puţin cunoscute care generează cheltuieli lunare suplimentare, spun analiştii. De exemplu, pentru scrisoarea de refinanţare sau schimbarea datei de plată, veţi achita comision între 50 şi 350 de lei. Pentru blocarea cardului pierdut costul poate ajunge şi la 35 de lei, pentru regenerarea
Irina Chiţu, analist financiar: Trebuie să ne gândim la ce folosim cel mai mult acel produs. Poate are un cost de administare lunar de trei lei, dar, pe tranzacţii, să plătim comision la retragere numerar, de exemplu, de 1% şi noi să facem, de fapt, mai multe retrageri de numerar într-o lună.
Închiderea unui cont mai vechi, pe care nu îl mai folosiţi sau transferarea tuturor serviciilor la o singură bancă- dacă aceasta vă oferă cele mai mici comisioane, vă poate ajuta să faceţi economii. De la începutul anului aproape toate băncile şi-au majorat costurile pe fondul ordonanţei 114 dată de Guvern.
PIN ului cardului de credit sau pentru alertele SMS taxa este de până la cinci lei.