Comorile din Munţii Metaliferi, rocile vulcanice spectaculoase
Sunt mai puţin celebri decât lanţul montan din care fac parte, însă găzduiesc pereţi stâncoşi şi rezervaţii naturale unice. Este vorba despre Munţii Metaliferi din Apuseni, care, după cum le spune şi numele, sunt foarte bogaţi în metale preţioase.
De Redactia Observator la 07.10.2019, 00:01Sunt mai puţin celebri decât lanţul montan din care fac parte, însă găzduiesc pereţi stâncoşi şi rezervaţii naturale unice. Este vorba despre Munţii Metaliferi din Apuseni, care, după cum le spune şi numele, sunt foarte bogaţi în metale preţioase. Un colţ pitoresc al ţării, scos din anonimat tocmai de rocile vulcanice spectaculoase care atrag tot mai mulţi turişti pasionaţi de aventură.
Munţii Metaliferi nu sunt mai înalţi de 1.400 m, aşa că oferă vârfuri şi chei accesibile oricărui turist dornic de adrenalină. Traseul spectaculos porneşte din centrul comunei Bucium, din judeţul Alba. Primele care îţi fură ochii sunt Detunatele, o "orgă de piatră" formată din stânci de bazalt cristalizate de lavă.
Drumul este anevoios, din bolovan în bolovan, dar coloanele cenuşii, ce parcă sfidează gravitaţia, merită tot efortul.
Frumuseţea sălbatică a locului a determinat o agenţie de turism să includă, de anul viitor, Munţii Metaliferi într-un circuit turistic.
Lanţul montan are şi potenţial economic, nu doar turistic. Aici se află cariera de la Roşia Poieni, o pâlnie uriaşă săpată în munte, ce se vede din satelit. Anual, de aici se extrag 5.000 de tone de cupru. La finalul turului plin de aventură, turiştii se pot odihni la una din cabanele construite la poalele Munţilor Metaliferi. O noapte de cazare porneşte de la 70 lei, însă niciun oaspete nu pleacă neomenit.
Metaliferii sunt doar o parte din comoara Munţilor Apuseni care i-au cucerit până şi pe americani. Într-un top al celor mai frumoase locuri din Europa, jurnaliştii CNN descriu lanţul muntos drept cel mai bine-păstrat secret din Europa de Est.