Companii aeriene, bune de plată pentru că au vândut mai multe bilete
Pasagerii prind aripi în lupta cu companiile aeriene care i-au lăsat fără justificare la sol. Tot mai multe firme mari sunt obligate în instanţă să le plătească oamenilor despăgubiri. Ultimele intrate pe listă, Blue Air şi Wizz Air.
De Redactia Observator la 31.01.2020, 22:10Pasagerii prind aripi în lupta cu companiile aeriene care i-au lăsat fără justificare la sol. Tot mai multe firme mari sunt obligate în instanţă să le plătească oamenilor despăgubiri. Ultimele intrate pe listă, Blue Air şi Wizz Air, au poprire pe conturi pentru că au încălcat drepturile călătorilor: au vândut mai multe bilete decât numărul de locuri, au anulat sau amânat curse.
Bilete vândute peste numărul de locuri. Nu se întâmplă doar în microbuzele de la noi, ci şi în avioanele unor mari companii aeriene. În ultima vreme, zeci de pasageri români s-au plâns că au rămas la sol, fără nicio explicaţie.
Adrian Dăscălescu, pasager: Înainte ca poarta să se închidă, ei au oferit locul meu altcuiva, fără ca ei să strige numele meu, fără ca să se asigure că eu nu sunt acolo și eu cred că fac asta cu bună știință. Am mers împreună cu ceilalți trei pasageri de pe zborul meu, am ieșit din zona de securitate, am mers la biroul de ticketing, unde ni s-a spus foarte senin că noi nu ne-am prezentat la boarding. Evident că am fost consternați să ni se spună așa ceva în față
O firmă din Olanda, specializată în asistarea pasagerilor, a reuşit să obţină în instanţă executarea silită a unor companii aeriene care au refuzat să plătească despăgubiri.
Ramona Colea, reprezentanta unei companii de despăgubiri pasageri: În momentul în care pasagerii îşi revendică drepturile, companiile aeriene preferă să nu răspundă. De cele mai multe ori compania pune un zid între pasager, ignoră mesajele acestuia şi pasagerul se simte, de cele mai multe ori, abandonat
Deşi drepturile călătorilor sunt protejate de un regulament european, unele companii nu ţin cont de asta în goana după profit. Aşa că nu au pierdut procese doar în România, ci şi în Spania şi Germania.
Ramona Colea, reprezentanta unei companii de despăgubiri pasageri: Mai este o problemă. Li se spune că dacă nu au o asigurare, nu pot face obiectul primirii compensaţiilor. Sau li se spune că dacă sunt pasagerii unui zbor charter, nu fac obiectul compensaţiilor
Speriați de birocrație, doar 5% dintre românii aflați în astfel de situaţii ajung să își ceară drepturile, arată studiile.
Ramona Colea, reprezentanta unei companii de despăgubiri pasageri: La toate acestea se adaugă cheltuieli suplimentare pe care le-ar fi putut face cu cazare, masă, transport sau, eventual, un bilet suplimentar cumpărat în varianta în care zborul a fost anulat
Blue Air și Wizz Air sunt ultimele companii intrate pe lista celor obligate să plătească despăgubiri. În aceeaşi situaţie au fost, în trecut, Vueling şi TAROM. În intanţă sunt multe alte dosare ale pasagerilor care au călătorit cu Air Bucharest, Lufthansa, Iberia, Alitalia, Swiss, Air Moldova, Ryanair, Eurowings sau TAP.