Comuna în care s-au mutat zeci de familii în ultimii ani. Casele costă între 20.000 şi 60.000 de euro
Viaţa la ţară după viaţa la oraş e viaţă adevărată. E descoperirea multor români care au ales să se mute în sate liniştite şi să trăiască din roadele pământului. Mai taie astfel din cheltuielile de la oraş şi au parte de aer curat şi libertate. Din cauza cererii din ce în ce mai mari, preţul caselor din mediul rural a crescut considerabil.
De Alin Stan la 13.04.2022, 13:57Traiul scump şi aglomeraţia de la oraş îi determină pe tot mai mulţi gorjeni să se retragă la sat. Lidia a visat mereu că va locui într-o casă bătrânească în mijocul unui peisaj de poveste. Departe de haosul urban.
Lidia Buliga, localnic: În primul rând, ne-am dorit o viaţă mai liberă pentru copiii noştri. Aer curat, o curte. Venim de la un apartament cu trei camere, având deja şi doi copii, spaţiul devenea limitat, aşa că am ales acest sat.
La ţară, viaţa este simplă. Lidia cultivă legume, fructe şi flori, atât pentru familie cât şi pentru mica sa afacere.
Lidia Buliga, localnic: Am început un proiect cu flori, cultivăm flori la ghivece, avem şi o cultură de căpşune, de zmeură pe viitor şi pomi fructiferi.
- Liviu și-a luat cu 200.000 de euro casă lângă București, iar apoi și-a dat seama ce greşeală a făcut. Nu...
- Locuinţe de vis, transformate într-un coşmar. Cum au fost amăgiţi mii de oameni de dezvoltatori imobiliari
- Scene terifiante în Shanghai. Oamenii țipă noaptea din balcoane și bat în oale după 3 săptămâni de...
Cheltuilelile cu traiul zilnic s-au redus mult, dar asta înseamnă muncă şi descoperirea unui nou stil de viaţă.
Aneta Chiş, localnic: Avem răţuşte, dincolo găini, cocoşi, puişori mici. Am o grădinuţă aşa. Am pus ceapă şi aici şi acolo, am pus usturoi, mazăre. Acolo am cartofi. Suntem liniştiţi şi mai liberi. Păcat că n-am făcut gestul acesta mai demult.
Vasile Chiş, localnic: E aerul curat şi multă linişte. Aici găseşti tot timpul să faci câte ceva şi odihna este binemeritată spre finalul săptămânii şi te poţi bucura de tot ce iţi oferă ziua.
În ultimii zece ani, peste 30 de familii s-au mutat în localitatea gorjeană Cătunele. Cei mai mulţi cumpără teren pentru a-şi face o casă, dar se vând şi locuinţe complet utilate.
Preţurile nu sunt deloc mici
Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele: S-au scumpit în ultimii ani foarte mult. Un loc de casă ajunge în zona Lupoaia chiar la 20.000 de euro, vorbim despre o suprafaţă de circa 10-15 ari. O casă finalizată poate ajunge la vânzare, cred că s-au şi vândut, undeva la peste 60.000 de euro.
Farmecul locului şi accesul la utilităţi fac zona un adevărat magnet pentru cei care vor să se mute la ţară. Tot mai multe case se cumpără şi în satele din Aninoasa, Arcani şi Drăguţeşti, chiar dacă şi aici preţurile se apropie destul de mult de cele ale apartamentelor din oraşe.