Concurență acerbă pentru un loc de muncă, în urma pandemiei
Numărul românilor care au aplicat, în ultima lună, pentru o slujbă nouă s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De Redactia Observator la 25.05.2020, 10:46- Domeniul care a atras cei mai mulţi candidaţi a fost comerţul.
- Peste 100.000 de aplicări au înregistrat şi domeniile IT.
O arată cel mai recent studiu al unei platforme de recrutare care evidenţiază şi felul în care epidemia de coronavirus a schimbat piaţa muncii.
Dacă până de curând angajatorii se plângeau că au mai multe posturi vacante decât aplicanţi, acum sunt în situaţia de a alege între mai mulţi candidaţi pentru acelaşi post.
Şocul fără precedent produs pe piaţa muncii de pandemia de coronavirus a dus la creşterea simţitoare a concurenţei pentru un job nou. Numai în ultima lună, un milion de români au aplicat pentru slujbele disponibile pe o platformă online. Aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cei mai activi în căutare au fost cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani. Apoape 150.000 de aplicări au venit de la cei cu vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani.
Iar supriza vine din partea celor mai tineri candidaţi. Aproape tot atâtea aplicări au făcut cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.
Angajaţilor români care au fost afectaţi de pandemie li se adaugă, explică specialiştii în resurse umane, şi miile de români care lucrau peste graniţe şi ale căror locuri de muncă au dispărut.
Domeniul care a atras cei mai mulţi candidaţi a fost comerţul, cu peste 200.000 de aplicări. Peste 100.000 de aplicări au înregistrat şi domeniile IT, telecomunicaţii sau call center. La polul opus, cele mai puţin atractive domenii au fost aeronautică, naval sau pază şi protecţie.
Momentul este oportun pentru angajatori, spun specialiştii în recrutare.
George Păunescu, specialist în resurse umane: Toată această emulaţie produsă pe piaţa muncii înseamnă, evident, o şansă în plus pentru angajatori să aleagă mai bine şi să aibă mai multe opţiuni. Din păcate nu toţi angajatorii au în momentul de faţă disponibile locuri de muncă. Active sunt domeniile care au rămas în picioare sau au fost afectate mai puţin. Candidaţii ar trebui, în primul rând, să arate motivaţie pentru noul loc de muncă şi să nu aplice doar pentru că văd un loc de muncă disponibil.
În România aproape 400.000 de contracte de muncă au încetat în urma epidemiei de coronavirus, iar alte peste 600.000 sunt suspendate.