Conservele româneşti sunt făcute cu legume de import. Murăturile şi zacusca mai sunt bio doar dacă le preparăm în casă
Cine vrea să mănânce la iarnă legume pur româneşti trebuie să şi le pună singur! Asta pentru că supermarketurile au fost invadate cu legume din import, iar oamenii se îndoiesc şi de provenienţa materiei prime din piaţă.
De Redactia Observator la 11.09.2018, 22:04Cine vrea să mănânce la iarnă legume pur româneşti trebuie să şi le pună singur! Asta pentru că supermarketurile au fost invadate cu legume din import, iar oamenii se îndoiesc şi de provenienţa materiei prime din piaţă.
Doar lângă oraşe se mai păstrează tradiţia, acolo unde gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă cu gogoşari şi ardei din grădina proprie.
În comuna Voinicei, din judeţul Mureş, Viorica Gabor culege roadele muncii de-o vară. În fiecare an, în septembrie, îşi umple cămara cu murături făcute cu legume din grădina proprie.
Ca să fie gustoşi, gogoşarii şi castraveţii se condimentează cu foi de dafin, boabe de muştar şi boabe de piper. După ce sunt aşezate în borcan, legumele se acoperă cu apă rece. Acum, Viorica Gabor pune cinci linguri de sare şi zece de zahăr.
Dacă la ţară oamenii sunt siguri de unde provin legumele pe care le vor mânca la iarnă, la oraş, lucrurile stau altfel.
Cele mai vândute legume pentru conserve sunt castraveţii. Producţia României poate să asigure doar 4000 de tone, restul de 3000 sunt aduse din ţări precum Bulgaria sau Ungaria. Importăm şi ardei, dar din Turcia. Roşiile pe care le folosim pentru pasta de tomate sunt aduse din China, Egipt sau Vietnam.,
Aurel Tănase, OIPA Legume Fructe: "O altă legumă care face obiectul importului este pasta de tomate. Acest concentrat al sucului de roşii, care 99% din consumul României este asigurat din importuri."
În piaţă kilogramul de roşii se vinde cu 4-5 lei, preţul castraveţilor pleacă de la 2,5 lei şi ajunge până la 4 lei, iar ardeiul gras costă 3,5 lei.