Controale în lanț la spitalele din țară. Pacienții, tratați în condiții înfiorătoare
Cazul Maternităţii Giuleşti şi cel al spitalului din Roşiorii de Vede, descoperit de reporterii Observator, au declanşat controale în lanţ în toată ţara. Inspecţia sanitară de stat a scos la lumină condiţii înfiorătoare în care sunt trataţi pacienţii.
De Redactia Observator la 18.12.2018, 22:01Cazul Maternităţii Giuleşti şi cel al spitalului din Roşiorii de Vede, descoperit de reporterii Observator, au declanşat controale în lanţ în toată ţara. Inspecţia sanitară de stat a scos la lumină condiţii înfiorătoare în care sunt trataţi pacienţii. La Maternitatea Giuleşti, care a fost închisă după ce 45 de bebeluşi au fost infectaţi cu o bacterie periculoasă, inspectorii DSP au descoperit nereguli grave. Nu există un plan de dezinfecţie în secţii, asistentele nu poartă echipament de protecţie când schimbă sau transferă bebeluşii, iar dezinfectanţii folosiţi nu sunt foarte puternici. Pe lista neagră a Ministerului a intrat şi cel mai mare spital din Oltenia.
Reporterii Observator au filmat astăzi în mai multe spitale din Bucureşti. Protecţia e o condiţie afişată doar pe uşile de acces.
Cadrele medicale, fie că este vorba de asistenţi sau de brancardieri, ies la ţigară cu hainele cu care stau şi în spital.
Lipsa igienei a dus la îmbolnăvirea a 45 de bebeluşi, în Maternitatea Giuleşti din Capitală. Nouă medici şi asistente vor plăti, pentru neglijenţa lor, amenzi de o mie şi două mii de lei. Iar spitalul zece mii de lei. Maternitatea va fi redeschisă abia vineri, după ce toate analizele vor arăta că pericolul a trecut.
Bolnavii, tratați în condiții periculoase
Controalele declanşate imediat în ţară, după acest caz, au arătat că, în multe oraşe, bolnavii sunt trataţi în condiţii de-a dreptul periculoase. În cel mai mare spital din Oltenia, pacienţii din terapie intensivă care au infecţii nu sunt izolaţi de restul bolnavilor.
La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecția ploştilor. Instrumentarul termosensibil nu era supus operațiunilor de dezinfecție la nivel înalt în spatiu autorizat și în saloane - Sorina Pintea, Ministerul Sănătății
Reporter: Cum vi se par condiţiile din spital?
Pacient: Groaznice. Sunt groaznice peste tot. Nu avem cuvinte. Așteptam de azi dimineață să ne bage la ortopedie. Și nu se uita nimeni la noi.
Ministerul îşi va trimite la Craiova corpul de control. Spitalul a schimbat doi manageri într-o jumătate de an, nu şi condiţiile. În august şi în octombrie, pacienţii filmau gândacii din paturile copiilor internaţi.
Reguli doar pe hârtie
Circuitul microbilor purtaţi din stradă în spital, pe papucii pacienţilor şi ai angajaţilor, funcţionează fără probleme şi astăzi. Lipsa regulilor igienico-sanitare pare să fie cea mai mare problemă a spitalelor din România. Ea a dus şi la infectarea unui pacient operat la Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede. Anchetele au fost declanşate acolo, după un reportaj Observator.
Ce s-a întamplat în Maternitatea Giulești, în Spitalul din Roșiori, lucruri pe care presa le-a semnalat, aș vrea să nu mai fie - Sorina Pintea, Ministerul Sănătății
Controalele făcute în spitalele din Bucureşti arată că pacienţi purtători de bacterii au fost transferaţi din ţară spre Capitală, fără ca în fişele lor medicale să fie notat pericolul infecţiilor. Nici măcar cele peste 5000 de amenzi date de inspecţia de stat, de la începutul anului, n-au oprit neregulile.
Ministrul recunoaşte amar că, odată cu creşterea salariilor din sănătate, nu a crescut şi atenţia medicilor sau asistenţilor faţă de pacient.