Copacii din parcul ce găzduiește operele lui Brâncuși, analizați cu un tomograf sonic (Video)
Intervenție inedită în parcul care găzduiește operele din piatră ale lui Brâncuși, în Târgu Jiu. Fiecare copac este analizat cu un tomograf sonic, astfel că cei bătrâni şi bolnavi vor fi tăiaţi. Acțiunea va fi una de durată pentru că specialiștii au de conectat tomograful la câteva mii de copaci.
De Diana Speretoiu la 24.09.2020, 23:49- Echipamentul cu care sunt consultați copacii a costat 100.000 de lei.
"Se montează niște senzori care o să preia sunetul propagat, o să vă arăt, cu un ciocan special".
Odată conectat, fiecare senzor oferă informații din interiorul trunchiului. Se pot vedea crăpăturile şi putregaiul, iar tomograful poate diagnostica orice arbore, indiferent de specie.
Claudiu Grecea, responsabil acțiune: Fiecare copac va avea o fișă. Se va monitoriza anual. Unde sunt mici defecte de suprafață vedem cum evoluează în timp. Aceasta este o secțiune a trunchiului și avem fiecare senzor. Acel defect de suprafață este undeva în zona aceasta. În interior, trunchiul este ok. Nu prezintă defecte.
Cu ajutorul tomografului de ultimă generație, vor fi analizați mii de arbori din Parcul Central. Acțiunea a început chiar de pe aleea care găzduiește sculpturile lui Constantin Brâncuși. Așa vor fi identificați toți copacii care le-ar putea pune în pericol
Echipamentul a costat 100 de mii de lei, dar intervenția va fi una de durată ținând cont că parcul se întinde pe șapte hectare și toți copacii vor fi puși, pe rând, la tomograf. Mulți dintre ei vor ajunge să fie tăiați pentru că prăbușirea este iminentă.
Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuși: Specialistul din cadrul echipei de monitorizare a făcut un inventar al tuturor arborilor și a întregii vegetații care mărginește Axa Brâncuși, identificând și problemele pe care le are fiecare arbor.
Numai în această vară, zeci de arbori au fost smulși din rădăcini ori retezați de vântul puternic.