29 de familii şi-au pierdut copiii în Gara de Nord, doar în acest an
Când nu îşi lasă bagajul în tren, mulţi români îşi uită copiii în gară! Pare incredibil, dar e adevărat: 29 de familii şi-au pierdut copiii în Gara de Nord numai în acest an. Unii i-au uitat chiar si în taxi.
De Redactia Observator la 15.11.2019, 20:11Când nu îşi lasă bagajul în tren, mulţi români îşi uită copiii în gară! Pare incredibil, dar e adevărat: 29 de familii şi-au pierdut copiii în Gara de Nord numai în acest an. Unii i-au uitat chiar si în taxi. Pentru că se apropie sărbătorile, sezon în care aglomeraţia din gări creşte, poliţia a început o campanie de educare a călătorilor. Pasagerii vor fi învăţaţi cum să procedeze dacă îşi pierd bagajele, dar şi cum să-şi înveţe copiii să reacţioneze în cazul în care se rătăcesc.
Fie că e vorba de o scrisoare sau un bagaj, e uşor să pierzi ceva în aglomeraţia de pe peroanele din Gara de Nord. Cu ajutorul unei trupe de actori, poliţia le-a atras, azi, atenţia pasagerilor să fie mai atenţi atunci când călătoresc.
Mai ales că se întâlnesc cu situaţii paradoxale: când au grijă de bagaj, oamenii îşi uită copilul.
Graţiela Văduva, şeful Serviciului de Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei: O mămică vine cu taxiul la Gara de Nord pentru a lua trenul, coboară din taxi, coboară şi şoferul, îşi ia bagajul din spate, din portbagaj, dar uită copilul
O altă fetiţă de trei ani s-a rătăcit recent pe peron în timp ce mama ei stătea la casa de bilete.
Dragoş Coman, şeful Biroului de Poliţie Transporturi Feroviare Gara de Nord: Am observat-o, eu şi cu colegii mei, ne-am dat seama că este un copil pierdut şi atunci un poliţist a stat în permanenţă în spatele ei, plimbându-se prin gară, un alt coleg a căutat mămica. Am găsit-o şi, într-adevăr, regăsirea a fost emoţionantă
Poliţiştii le recomandă călătorilor să lase în buzunarele copiilor un bilet cu numele şi numărul de telefon al părinţilor. De asemenea, copiii trebuie învăţaţi să apeleze la poliţişti dacă se pierd.
Graţiela Văduva, şeful Serviciului de Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei: Nu este acea vorbă: dacă nu eşti cuminte te dau la poliţist şi poliţistul nu ştiu ce o să-ţi facă. Nu! Poliţistul e prietenul lor, primul lucru - se duc la poliţistul pe care îl întâlnesc
Cel mai des, însă, în gară sunt rătăcite valizele. Şi cum un birou de bagaje pierdute nu mai există în gară de aproape două decenii, bunurile sunt păstrate la sediul poliţiei.
Poliţiştii spun că în topul locurilor în care sunt uitate bagajele se află atât compartimentele trenurilor, cât şi peronul gării deoarece acesta este primul loc cu care iau contact călătorii.
Numai în acest an, în Gara de Nord au fost uitate sau pierdute 251 de bagaje de mici şi mari dimensiuni, dintre care până la acest moment au fost recuperate de proprietari mai bine de 200.
Campania derulată de poliţie sub sloganul "Nu mă uita în Gara de Nord" se va desfăşura până pe 15 ianuarie.