Copiii cu probleme grave de sănătate, ajutaţi de un roboţel să nu rateze orele de la şcoală
Un roboţel este şansa copiilor diagnosticaţi cu boli grave să participe la ore, să fie alături de colegi şi de profesori şi să nu piardă anul şcolar. O elevă din Târgu Mureş a primit un astfel de ajutor din partea unei Asociaţii care sprijină copiii din spitale.
De Redactia Observator la 13.11.2019, 22:07Un roboţel este şansa copiilor diagnosticaţi cu boli grave să participe la ore, să fie alături de colegi şi de profesori şi să nu piardă anul şcolar. O elevă din Târgu Mureş a primit un astfel de ajutor din partea unei Asociaţii care sprijină copiii din spitale. Locul adolescentei în bancă este ocupat acum de un robot care-i transmite în timp real lecţiile. Peste 2000 de copii internaţi în fiecare an cu boli grave în spitalele din România ar avea nevoie de un astfel de ajutor.
Este o oră la care Cristina, o elevă din clasa a noua la un liceu din Târgu Mureş, nu participă. Adolescenta este diagnosticată cu o boală gravă şi, de la începutul anului şcolar, a stat numai în spitale.
O asociaţie o ajută acum să nu piardă anul şcolar. Un roboţel va sta în locul elevei în bancă şi îi va transmite în timp real lecţiile. Virtual, Cristina ajunge în sala de clasă şi îşi vede colegii şi profesorii.
Cristina, elevă: Am aşteptat foarte mult să ajung la liceu. Abia aşteptam să merg la liceu şi când am aflat ce mi s-a întâmplat şi ce am, un pic eram şi tristă
Cristina are controlul complet asupra roboţelului prin intermediul unei aplicaţii instalate pe tabletă. Experimentul este o surpriză şi pentru colegii ei de clasă.
Adriana Blaga, diriginta clasei a IX-a: E foarte important să fie în permanentă legătură cu colegii, chiar dacă ei nu văd, să simtă că este utilă, evident şi foarte important, să promoveze, să nu piardă un an din cauza unei probleme care sper că va trece
În ţară sunt 11 astfel de roboţei, care-i ajută pe copiii internaţi în spitale să fie prezenţi la ore.
Emese Tunde Barabas, reprezentanta Asociaţiei Little People România: Să fie în clasă, să fie alături de ceilalţi colegi ai copiilor şi în acelaşi timp să audă şi să vadă absolut tot, la orice materie la care lipseşte în momentul respectiv
Peste 2.000 de copii, internaţi în fiecare an cu boli grave în spitalele din România, ar avea nevoie de un astfel de ajutor.