Pandemia de coronavirus schimbă tradițiile de Florii și de Paște
Veniţi de luaţi lumină, dar doar din faţa casei! Pandemia schimbă tradiţia de Paşte. Anul acesta, creştinii vor primi, nu vor lua singuri lumina sfântă. E încă interzis accesul în biserici, aşa că voluntarii echipaţi cu mască şi mănuşi vor împărţi din casă în casă lumina Învierii.
De Andreea Filip la 09.04.2020, 22:19- Credincioșii, obligați să petreacă acasă Floriile și Paștele.
- Vor primi lumină de la voluntarii din comunitate.
Veniţi de luaţi lumină, dar doar din faţa casei! Pandemia schimbă tradiţia de Paşte. Anul acesta, creştinii vor primi, nu vor lua singuri lumina sfântă. E încă interzis accesul în biserici, aşa că voluntarii echipaţi cu mască şi mănuşi vor împărţi din casă în casă lumina Învierii. Şi de Florii, sunt reguli noi pentru enoriaşi. Rugaţi-vă acasă - este mesajul preoţilor şi pentru ortodocşi, dar şi pentru catolici.
Flacăra Învierii va lumina casele creştinilor, ca-n fiecare an. Însă nu vom putea merge să o luăm direct de la biserică, ci o vom aştepta cu toţii acasă. E prima regulă a Paştelui sub pandemie.
Florin Ciprian Petre, diacon, Biroul de presă al Patriarhiei: În noaptea Sfintelor Paști, la ora 00.00, toate clopotele vor anunța Învierea lui Hristos, dar va fi și o chemare și un îndemn cu privire la credincioșii noștri care, în casele lor, sunt îndemnați să iasă la ferestre, în balcoane, în curțile caselor lor și să își spună salutul pascal - Hristos a Înviat!
"Eu am încă lumânare de anul trecut, de când am luat Paşti, şi am şi zis că pe aia o aprind".
Coronavirusul care a oprit slujbele cu enoriaşi nu va opri şi miracolul de la Ierusalim, spun liderii Bisericii Ortodoxe. După ce flacăra se va aprinde la Mormântul Sfânt, va fi adusă în zbor în România, iar de la Aeroportul Henri Coandă, va fi distribuită eparhiilor din toată ţara, sâmbăta viitoare. Cu mască şi mănuşi, voluntarii vor duce apoi lumina la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă afară, în faţa locuinţei.
"Dacă va veni o să primim cu drag, dacă nu, o să aprindem o candelă, o să fim cu cei dragi lângă noi şi cam atât".
"Putem să aprindem şi în casă, pur şi simplu, nu trebuie să vină de la Ierusalim".
La fel se va întâmpla şi de Florii. Chiar dacă procesiunile nu se mai ţin anul acesta, ortodocşii pot să se bucure de acasă de sărbătoarea de duminica aceasta.
Florin Ciprian Petre, diacon, Biroul de presă al Patriarhiei: Ca o alinare, Biserica a hotărât ca ramurile de salcie să fie binecuvântate în biserică fie după vecernia de sâmbătă, de sâmbăta lui Lazăr, sau duminică, în Duminica Floriilor, iar acestea vor fi distribuite de către voluntarii din comunitate credincioșilor care vor solicita.
Andreea Filip, reporter Observator: Împărtăşania şi spovedania credincioşilor se vor putea săvârşi, anul acesta, doar la domiciliu. Preoţii sunt obligaţi să poarte măşti şi mănuşi de protecţie. Paştile vor fi distribuite în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult. Cei care sunt bolnavi şi nu pot veni în afara Bisericii vor primi de la voluntarii îmbrăcaţi corespunzător.
"Săriţi peste spovedanie şi peste împărtăşanie anul acesta? Da. Cel mai probabil, din păcate pentru siguranţa noastră cel mai bine e să rămânem acasă totuşi".
Restricţii se aplică şi în cazul catolicilor, care se pregătesc de Paşte chiar la sfârşitul acestei săptămâni. Până la suspendarea stării de urgenţă, credincioşii nu pot participa la slujbe, indiferent de religia de care aparţin.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt ARCB: Cu durere trăim această Înviere a Domnului, dar știm că Învierea lui Hristos din morți depășește orice graniță. Noi acceptăm toate aceste restricții cu credință că sunt pentru siguranța noastră, a familiilor noastre, pentru siguranța tuturor. Ca să nu ne îmbolnăvim nici de virus și nici de frică, ci să trăim cu credință acasă, fiecare familie, în biserica domestică. Nu reușim să ajungem noi la biserică să luăm lumină, să ne spovedim , dar vine Dumnezeu la noi acasă.