Covid-19 a crescut calitatea aerului în marile orașe din România
Izolarea obligatorie are un efect pozitiv asupra naturii şi asta se vede şi în calitatea aerului pe care îl respirăm. Staţiile de monitoizare a calităţii aerului înregistrează valori cum rar se întâmplă.
De Redactia Observator la 07.04.2020, 17:21Izolarea obligatorie are un efect pozitiv asupra naturii şi asta se vede şi în calitatea aerului pe care îl respirăm. Staţiile de monitoizare a calităţii aerului înregistrează valori cum rar se întâmplă.
Acum ne putem da seama cât de mult contribuie comoditatea de a ne deplasa oriunde cu maşina la otrăvirea aerului pe care îl respirăm.
Filmele văzute la cinema, socializarea la cafea în mall sau sesiunile lungi de shopping sunt, pentru moment, doar amintiri. Dar asta înseamnă şi cheltuieli mai mici.
Alexandru Bunea - fotograf: Evident, acum stând mai mult în casă faci nişte economii din punctul ăsta de vedere. Poate undeva la 250-300 de lei pe lună. Asta în condiţiile în care înainte poate mai mergeai la o cafea, după mai mergeai la un fast food şi aşa mai departe.
Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre români îşi menţin cheltuielile la un nivel minimal. Iar una din patru persoane are deja cămara plină de provizii. În plus, cheltuielile pentru transport sunt aproape de zero.
Economia în vreme de izolare o simte din plin şi Adina. Tânăra mamă găteşte zilnic acasă pentru familia ei.
Adina Mungescu: Pentru că avem mai mult timp, am ajuns să ne planificăm ce vrem să mâncăm şi în felul acesta cumpărăm mai puţin sau cumpărăm mai de grabă exact ce ne trebuie.
Un alt lucru pe care l-au mai învăţat românii este să cumpere online. Chiar şi alimente. Iar consultanţii financiari ne învaţă cum să ne drămuim şi mai bine banii pe care îi avem.
Adrian Asoltanie - consultant financiar: Fondul de urgenţă înseamnă 1.000-2.000 de lei cash în casă pe care să-i ai în caz de urgenţe mărunte. Gen, urgenţe mici casnice sau urgenţe medicale mărunte. După ce ne-am ocupat de ăsta ne ocupă un pic de fondul de siguranţă care înseamnă cheltuielile vitale pe trei luni sau şase luni. De preferinţă, într-o valută, într-un cont la bancă.
Din cauza restricţiilor impuse, aproape 1 din 4 români au suferit deja o reducere a veniturilor. 4% chiar şi-au pierdut locul de muncă, iar 7% au intrat în șomaj tehnic.