Cozonacul şi pasca se comandă anul acesta pe Internet, din cauza pandemiei de coronavirus
Ce-ar fi Paştele fără cozonacul şi pasca făcute de bunica? Cum starea de urgenţă ne ţine departe de cei dragi, tradiţia trebuie păstrată şi reinterpretată. Nu vă mai frământaţi, avem noi o soluţie, proaspăt scoasă din cuptor.
De Oana Iancu la 15.04.2020, 20:18- Românii comandă cozonacul și pasca pe internet, anul acesta.
- Comenzile sunt numeroase, iar românii caută produse ca la bunica acasă.
Ce-ar fi Paştele fără cozonacul şi pasca făcute de bunica? Cum starea de urgenţă ne ţine departe de cei dragi, tradiţia trebuie păstrată şi reinterpretată. Nu vă mai frământaţi, avem noi o soluţie, proaspăt scoasă din cuptor.
(Curier): Bună ziua! Aici sunt cozonacii dumneavoastră!
(Reporter Observator): Cred că sunt și foarte gustoși! Și, dacă anul acesta nu am pregătit aceste bucate împreună cu bunica, s-au ocupat cofetarii.
Într-un laborator din Capitală, se simte mirosul cozonacilor pregătiţi odinioară în vatra bunicii.
Mirela Cață, cofetar: Aici avem un aluat de cozonac ardelenesc, după o rețetă tradițională din Ardeal. În această compoziție intră foarte mult unt, foarte mult gălbenuș de ou, extract natural de vanilie. Ce avem special în acest aluat este maiaua naturală. Vine cu plusul de gust și intensifică aromele și ne ajută în prospețime. Traversăm o perioadă dificilă și produsul trebuie ambalat.
Cu nucă şi cacao din belşug, dragoste şi multă pricepere, cozonacul este aşezat în formă şi vreme de 45 de minute se odihneşte în cuptor.
Mirela Cață, cofetar: Este cozonacul zburător pe care îl facem de 30 de ani. După ce îl coacem, îl însiropăm cu miere și cu foarte multă lămâie rasă.
Numai aici, cofetarii pregătesc zilnic aproximativ 800 de cozonaci, la care se adaugă şi pasca sau ouăle de ciocolată.
Mirela Cață, cofetar: Gata cozonacul nostru. Simțiți mirosul? Vanilie, nucă, unt, exact ca în casa bunicii.
Toți angajaţii respectă regulile impuse de autorităţi şi dincolo de mănuşile şi echipamentul de protecţie, păstrează și distanța pentru siguranță.
Cofetarii spun că cele mai multe comenzi sunt în Săptămâna Mare. Pentru că anul acesta sărbătorile sunt atipice, masa de Paşte se comandă online sau la telefon. Un cozonac costă în jur de 60 de lei.
Mircea Ion, administrator patiserie: Livrăm în tot Bucureştiul, cozonac, pască. Cu toate că toată lumea acasă și-a luat făină, drojdie să facă, nu iese ca la un profesionist. E riscant că drojdia nu prea o găsești. Știți cum e. E mai scumpă decât aurul.
Dar nu la fel de preţioasă ca masa în familie, alături de cei dragi. Chiar şi în formulă restrânsă.