Crăciunul poate fi sărbătorit și cu verdețuri românești de solar
În calendare este iarnă, dar în serele din ţară este primăvară. Solariile sunt pline de salată, ridichi, ceapă verde şi gulii proaspete. Ca să-i convingă pe clienţi că sunt româneşti, mai mulţi producători din Constanţa duc legumele la piaţă cu tot cu pământ pe ele. Se vând la preţuri de trufanda.
De Redactia Observator la 05.12.2019, 23:38În calendare este iarnă, dar în serele din ţară este primăvară. Solariile sunt pline de salată, ridichi, ceapă verde şi gulii proaspete. Ca să-i convingă pe clienţi că sunt româneşti, mai mulţi producători din Constanţa duc legumele la piaţă cu tot cu pământ pe ele. Se vând la preţuri de trufanda.
În comuna Dulceşti, la 40 de kilometri de oraşul Constanţa, salata, ceapa verde şi ridichile sunt gata pentru recoltare. Familia Moise a plantat în toamnă trufandale special pentru perioada sărbătorilor.
GEORGIANA MOISE, legumicultor: Salata este semănată la sfârşitul lunii octombrie. Aceasta este gata la 45, 50 de zile de la plantat.
Pământul a îngheţat în toată ţara însă în sere este primăvară. Solariile sunt pline de salată, gulii, ceapă verde sau spanac, iar unii dintre producătorii din Constanţa, care vor să-i convingă pe clienţi că sunt autohtone, duc trufandalele la piaţă cu pământ pe ele.
Înaintea sărbătorilor, trufandalele costă dublu faţă de sezonul cald. O salată se vinde acum cu 4 lei, iar ridichile - 2 lei legătura.
Spanacul e la mare căutare. Costă 10 lei kilogramul.
ELENA MOISE, comerciant: Lumea îl ia pentru o salată, pentru o cură de slăbire, pentru mămicile care diversifică la bebeluşi. Poate fi făcut şi mâncare şi gătit în mai multe feluri.
După sărbători, trufandalele vor fi şi mai scumpe pentru că legumicultorii vor fi nevoiţi să dea drumul la căldură în sere. Doar pentru un singur solar, costurile pentru menţinerea unei temperaturi optime ajung la 1000 de lei.