Mâncăm carne de porc din import la masa de Crăciun. Carnea românească, concurată de cea din Germania, Spania sau Ungaria
Pesta porcină nu ne lasă fără carne de porc pe masa de sărbători. Mulţi români s-au reorientat rapid. Şi-au îndreptat atenţia peste graniţă. Aşa se face că vor cumpăra porc din Spania, Germania sau Ungaria. Doar în primele opt luni ale acestui an am importat din aceste ţări peste 100.000 de tone.
De Redactia Observator la 16.12.2018, 22:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pesta porcină nu ne lasă fără carne de porc pe masa de sărbători. Mulţi români s-au reorientat rapid. Şi-au îndreptat atenţia peste graniţă. Aşa se face că vor cumpăra porc din Spania, Germania sau Ungaria. Doar în primele opt luni ale acestui an am importat din aceste ţări peste 100.000 de tone.
Fleică, ceafă de porc, jambon. Din 10 sortimente de carne care sunt în galantarul acestui magazin 5 sunt din Spania. Aşadar, cârnaţii şi piftia românească vor avea mai mult gust de import.
Câte 4-5 feluri de mâncare pregătesc românii pentru Crăciun. Şi toate din carne de porc. Aşa că sunt puţini cei care se mai uită dacă friptura va fi de import sau nu. Mai ales că pe cea românească a scumpit-o... pesta.
Cotlet de porc din Spania 15 lei, cotlet de porc din România 16 lei 99 de bani. Porcul de Spania este cel care câştigă competiţia preţului şi este primul care se termină din galantare.
Client: "Preţurile au mai urcat de la 8-10 lei acum a ajuns la 12 -13 lei şi nu îţi mai convine să mai dai atâţia bani şi cumpărăm de aici".
-Nu am mai ţinut cont, am luat.
-Aţi observat vreo diferenţă între porcul din Spania şi cel România?
-Nu am simţit.
-Cu siguranţă nu va fi la fel, dar măcar este preparată de noi în casă şi ştim ce am pus acolo.
-Porcul românesc, indiferent de pestă este mai gustoasă la orice produs se face mai repede şi nu mănânci cum mănânci asta spaniolească tragi de ea de-ţi vine acru.
"Eu personal, firma mea, nu a importat nici mai mult nici mai puţin. Noi folosim carne din România, dar asta pentru că acea fermă este parteneră cu noi de cel puţin 15 ani. În rest, totdeauna, România a făcut comerţ intracomunitar şi a cumpărat carnea de porc din diferite alte ţările europene. Spania e unul dintre cei mai mari producători", a declarat Sorin Minea, patronul unei fabrici de preparate din carne.
Faţă de 2017, importurile de carne de porc au crescut cu 25% doar în primele opt luni ale anului, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Peste 170.000 de tone de carne de porc am cumpărat de la străini, în special din Spania, Germania şi Ungaria. Asta în contextul în care 400.000 de porci au fost sacrificaţi din cauza pestei porcine.
Un român consumă în medie 33 de kilograme de carne de porc pe an.