Mii de credincioşi la pelerinajul de Sfântul Dumitru, în Bucureşti
Mii de rugăciuni se înalţă peste Dealul Patriarhiei, unde azi a început cel mai mare pelerinaj din Capitală, dedicat sfântului Dimitrie cel Nou. Credincioşii au venit din toate colţurile ţării să se închine la sfântul despre care se spune că a apărat Bucureştiul în cele mai grele momente.
De Redactia Observator la 25.10.2019, 21:21Mii de rugăciuni se înalţă peste Dealul Patriarhiei, unde azi a început cel mai mare pelerinaj din Capitală, dedicat sfântului Dimitrie cel Nou. Credincioşii au venit din toate colţurile ţării să se închine la sfântul despre care se spune că a apărat Bucureştiul în cele mai grele momente. Racla cu rămăşiţele sfinte a fost purtată azi în procesiune în centrul oraşului.
Cu privirile pline de speranţă şi cu flori în mâini, pelerinii au venit să se roage la moştele Sfântului Dimitrie. Printre cei care au aşteptat răbdători să se închine au fost şi mulţi copii. Matteo spune că se roagă în fiecare zi, nu doar acum.
Pe lângă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, preoţii au purtat pe braţe şi icoana şi moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş. Se spune că a fost ucisă la 12 ani de tatăl ei pentru că împărţea din merindele lui săracilor. Pentru prima dată au fost aduse în Bucureşti, spre închinare, şi moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe - Ismail.
Legenda spune că Sfântul Dimitrie cel nou s-a născut la sud de Dunăre în satul Basarabov şi a trăit în credinţă şi rugăciuni, într-o peşteră săpată în stâncă lângă un râu.
La câţiva ani de la moartea sa, localnicii au văzut deasupra apei o flacără şi crezând că este o comoară, au cercetat acel loc. I-au găsit trupul intact.
Moaştele Sfântului au fost aduse în Bucureşti, în 1774. Credincioşii spun că, de-a lungul timpului, a salvat oraşul de holeră şi de secetă.
Preoţii fac apel la pelerini să respecte momentul.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Recomandarea călduroasă ar fi să aibă răbdare, să nu iasă în evidenţă într-un mod care să devină unul criticabil ulterior, în sensul acesta este important nu numărul celor prezenţi, cât calitatea sentimentului care îi animă pe aceşti oameni deosebiţi care vin să se închine unor sfinte moaşte
Pelerinajul de Sfântul Dumitru durează până marţi.