Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. Cum a decurs prima noapte de pelerinaj în Capitală
Este sărbătoare astăzi, ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Pe Dealul Patriarhiei, sute de credincioşi s-au aşezat la coada organizată după noile reguli impuse de pandemie.
De Alexandra Bucuroiu la 26.10.2020, 14:07- Credincioşii veniți să se închine la racla cu sfintele moaște au scăpat de înghesuială, odată cu noile reguli impuse de pandemie.
- Înainte să ajungă să se roage, locuitorii din București se dezinfectează pe mâini şi arată buletinul jandarmilor.
Cu steagul României în mâini, purtând la ei cărţi de rugăciune sau flori, sute de pelerini au aşteptat în linişte să ajungă la racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
”Vin de 10 ani. De 10 ani, e primul an în care a fost extraordinar de linişte. Să ajute bunul Dumnezeu pe toată lumea”, spune o femeie.
Credincioşii au scăpat de înghesuială, odată cu noile reguli impuse de pandemie. Să poarte mască, să stea la o distanţă de un metru şi jumătate unul faţă de celălalt şi să fie din Capitală.
”Pentru mine, care sunt din Bucureşti, mi s-a părut mai bine pentru că nu am stat mult la coadă. Altădată luam coada de departe. N-am stat mult faţă de alţi ani. O oră jumătate, două”, a spus un bărbat care aștepta să se închine la racla cu sfintele moaște.
Coada se întinde de la baza dealului Mitropoliei şi până la racla cu sfintele moaşte. Înainte să ajungă să se roage, credincioşii se dezinfectează pe mâini şi trebuie să le arate buletinul jandarmilor.
Anul acesta, racla cu sfintele moaşte este acoperită cu un geam special, care este dezinfectat după fiecare credincios în parte. De altfel, la ieşirea din baldachinul de pe Colina Bucuriei credincioşii trebuie să se dezinfecteze pe mâini.
”Îi îndemn pe cei care nu pot să participe anul acesta, pe cei din afara oraşului Bucureşti, să reflecteze la ceea ce ne spun medicii din spital, cei care se află într-o situaţie critică”, este mesajul purtătorului de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.
Aproape opt mii de oameni au trecut ieri pe la raclă. Pelerinajul se va încheia mâine, pe 27 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dimitrie Basarabov.