Pandemia de coronavirus a adus o creștere semnificativă a comenzilor de flori
Făina, mălaiul, conservele şi florile sunt cele mai cumpărate produse de la începutul epidemiei din ţara noastră. Plantele în ghiveci, de exemplu, au înregistrat vânzări spectaculoase. Şi e de înţeles- cât au stat acasă, oamenii au încercat să-şi facă locuinţa cât mai primitoare. În plus, auto-izolarea s-a văzut și în numărul de abonamente online. Totul a fost la un click distanță.
De Antonia Gasparovici la 13.08.2020, 23:05- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
- Vânzările pe anumite tipuri de flori au crescut chiar și cu 300% în ultimele luni.
Ca să-şi aline dorul de călătorii sau măcar de ieşiri în aer liber, românii au căutat soluţii cromatice.
Cele mai căutate plante au fost, evident ohideele, Phalaenopsis, care sunt și cele mai vândute, au și o creștere foarte mare a vânzării, undeva la 100 la sută. După ele, ficusul Lirata, o plantă foarte la modă acum.
Plantele de mari dimensiuni pot transforma orice încăpere. În afară de cele în ghiveci, și florile care amintesc de plajele exotice au fost foarte căutate.
Cosmin Avramiță, manager florărie: Am adus două orhidee care au fost în premieră la noi. O singură plantă avea 300, aproape 400 de floricele. S-au produs doar două în Europa. Plumeria, floare de frangipan, bonsai, aceste plante sunt vechi de câteva sute de ani și asta cred că le face mai speciale. Cel mai mult un cumpărător a plătit 10.000 de lei pe o plată din dorința de a își creea aer mediteranean la el pe balcon.
Mai exact, pe un măslin vechi de 300 de ani.
Cosmin Avramiță, manager florărie: Undeva la patru metri înălțime, a fost o comandă în dorința unei persoane de a își înverzi locul. Neputând să meargă în Grecia, au dorit foarte mult să aducă Grecia la ei pe balcon și au comandat măslinul. Ne-am chinuit cu macaraua, am urcat sus, la etajul trei, am fost cam șase persoane să îl punem pe macara. Cel mai mult au fost cereri pentru acasă, pentru plante de balcoane, plante de exterior, dar mult mai mult de interior.
Cumpărarea unei astfel de plante decorative vine la pachet și cu o serie de responsabilități. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că putem crea un mediu care să nu îi dăuneze.
Cosmin Avramiță, manager florărie: Ca să nu pierdem planta trebuie să conștientizăm că au nevoie de apă. Apa pentru ele e ca aerul pentru noi. Au nevoie de lumină și nu în ultimul rând ar trebui izolate de celelalte plante, în momentul în care le aducm pe cele noi dacă mai avem plante vechi, pentru că este posibil ca cele vechi să aibă dăunători. Plantele cele mai rezistente sunt cele care se adaptează cel mai rapid la clima noastră, iarna -20 de grade, vara 40. Coniferele sunt cele mai căutate pentru exterior.
În plus, a crescut numărul clienților care și-au făcut abonamente lunare online, pentru buchete și aranjamente florale.
Şi mai dificil a fost în cazul sărbătoriţilor care nu prea puteau sărbători. Cei mai mulți dintre români nu au uitat totuşi să trimită o floare și un gând bun celor apropiați.
Nicu Bocancea, master florist internațional: Creșterea a fost spectaculoasă, mai ales în perioada stării de urgență, când majoritatea oamenilor au stat acasă. Au simțit nevoia să trimită un gând frumos celor dragi, familiei, prietenilor. În perioada mai-iunie, a fost o întreagă nebunie în jurul bujorilor și vânzările au crescut față de anul trecut, undeva la 300 la sută, dar în același timp se pot comanda și aranjamente cu buget redus și buchete spectaculoase care vin însoțite de un tort și de o șampanie.
Florile, cromatica și mesajul trebuie alese în funcție de ocazie, dar și de stilul, vârsta și așteptările doamnei care va primi buchetul.
Nicu Bocancea, master florist internațional: Pentru birou recomand un aranjament în burete, cutiuță cu flori sau vas de ceramică, să așezăm pe colțul biroului, să nu necesite să punem apă frecvent la el. Pentru acasă aș recomanda un buchet de flori grandios, cu flori de sezon, în vază de sticlă.
Cei care au cumpărat buchete sau aranjamente florale au pus de cele mai multe ori în cosul de cumpărături virtual și vaze, ghivece și vase colorate.