Antena LIVE

O nouă criză pe litoral. Angajaţii îşi părăsesc locurile de muncă în mijlocul sezonului

Suntem în plin sezon estival. Însă hotelierii şi patronii teraselor sunt într-o continuă căutare de personal. Puţinii angajaţi, găsiţi cu greu la începutul verii, încep să plece rând pe rând. De la bucătari şi ospătari, până la recepţioneri şi menajere.

De la 29.07.2019, 22:08

Suntem în plin sezon estival. Însă hotelierii şi patronii teraselor sunt într-o continuă căutare de personal. Puţinii angajaţi, găsiţi cu greu la începutul verii, încep să plece rând pe rând. De la bucătari şi ospătari, până la recepţioneri şi menajere. Fie s-au săturat să facă muncă dublă, fie migrează de la un job la altul, în căutarea unui salariu mai bun. Cert este că serviciile oferite turiştilor sunt lăsate pe seama începătorilor.

Alex lucrează de două luni ca barman la această terasă din Jupiter. De câteva zile însă şi-a anunţat şeful că vrea să se bucure şi el de vacanţă. 

Alex Sulfian, barman: Sunt student şi vreau să mă relaxez un pic. A fost prima oară când am lucrat ca barman. M-am descurcat, dar e destul de obositor

Oboseala pare să fie principalul motiv pentru care angajaţii de pe litoral renunţă la job. Aşa se face că deficitul de personal este de 30 la sută. De la nord la sud, barmanii, picolii şi ospătarii sunt schimbaţi pe bandă rulantă. 

Nu înainte însă ca patronii să investească în şcolirea lor. Apelează la profesori, care să îi înveţe tot, de la atitudinea faţă de client până la secretele servirii.

Dragoş Răducanu, hotelier: Un astfel de curs ar fi 2.000 lei de persoană. Eu am 30 de tineri pe care îi învăţ. Vă daţi seama, vorbim de câteva mii de euro. E riscul pe care ni-l asumăm când lucrăm cu tineri. Ei după o lună jumătate sau două obosesc

Cornelia Toma, instructor de bar şi de somelărie: Primul lucru pe care trebuie să-l înveţe e curăţenia care e foarte importantă şi pentru turist dar şi pentru ei. După aceea am trecut la efectuarea mis-en place-ului 

Alt local, aceleaşi probleme. Acest investitor din Neptun este pe minus cu 10 oameni. La fel şi veniturile sale. 

Levent Beghim, investitor: În ultimele zile am avut pierderi de 5-6 angajaţi pe posturi de ospătari, ajutor de ospătar şi barmani. Nu vor să accepte cele 20 de zile de preaviz şi atunci n-avem altă soluţie. Din păcate nu mai avem de unde să facem rost de personal şi încercăm să ne descurcăm cu cât mai puţini

Turiştii ajung să fie serviţi mai mereu de tineri lipsiţi de experienţă. Asta nu pare să îi deranjeze însă. Cu toate că serviciile de cazare şi masă vor fi mai scumpe cu 20% de la 1 august.  

Este al doilea an consecutiv în care hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de personal de până acum. Doar jumătate dintre angajaţi încheie sezonul la acelaşi loc de muncă.

Ți-a plăcut acest articol?

constanta litoral restaurant angajat patron loc de munca salariu
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024