Criză de miere de salcâm, din cauza ploilor din ultima perioadă
Au înnebunit salcâmii, dar albinele sunt mai cuminţi decât ar fi normal. Din cauza ploilor, nu mai zboară din floare-n floare să culeagă nectarul parfumat. Asta înseamnă că anul acesta vom duce lipsa mierii de salcâm, cea mai mai apreciată şi mai scumpă dintre toate.
De Redactia Observator la 21.05.2019, 21:47Au înnebunit salcâmii, dar albinele sunt mai cuminţi decât ar fi normal. Din cauza ploilor, nu mai zboară din floare-n floare să culeagă nectarul parfumat. Asta înseamnă că anul acesta vom duce lipsa mierii de salcâm, cea mai mai apreciată şi mai scumpă dintre toate. Un singur kilogram costă deja peste 50 de lei.
Lângă Câmpeniţa, judeţul Mureş, albinele au o pădure întreagă de salcâmi. Este perioada când arborii sunt în floare şi, după multe zile de ploaie, harnicele insecte au început să recolteze nectarul. Acest apicultor a venit cu două TIR-uri de stupi.
300 de grame de miere de sălcâm costă 16 lei
Albinele au la dispoziţie doar trei săptămâni, până dispar florile. Aşa că fiecare zi de ploaie înseamnă o zi pierdută pentru apicultori. Dacă în anii trecuţi, la finalul fiecărei zile, găseau pe fagure câte 3 kilograme de miere, acum se mulţumesc şi cu un kilogram.
Un borcan de 300 de grame costă 16 lei. Apicultorii se tem că anul acesta, nu vor mai avea miere de salcâm de vânzare.
Mierea de salcâm, mai deschisă la culoare decât alte tipuri, este mai apreciată de cumpărători pentru că are un gust mai fin. Floarea din care este obţinut nectarul are proprietăţi terapeutice.
Mierea de salcâm mai are un avantaj: florile acestor arbori nu sunt stropite precum cele de rapiţă, spre exemplu, aşa că nu există niciun risc pentru consumatori.