Video Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un producător local
Mierea de albine îşi pierde din popularitate. Apicultorii spun că românii nu mai consumă ca înainte acest aliment-medicament. Ca să mai atragă clienţi, vin cu sortimente noi, precum mierea de castan.
Albinele în perioada aceasta a anului sunt strânse în ghemuri de iernare, deja e format ghemul. Sunt pregătite de iarnă.
Albinele au intrat în perioada în care se odihnesc. În acest an au muncit de zor pentru a-l ajuta pe Ciprian să facă vânzare bună.
"Plasez în jur de 40 de familii de albine, cam de 7-8 ani, dar din păcate, cam odată din doi în doi ani iese ceva producţie. În rest, cheltuieli şi drumul în plus în pădure", spune Ciprian Pașca, apicultor.
"Mierea de castan este o miere foarte bogată în seleniu, în zinc, minerale, care poate fi folosită în diferite tratamente. O miere destul de rară", spune apicultorul.
Mierea de castan se găseşte doar la producători locali
Mierea de castan nu se găsește în marile magazine, ci doar la băcăniile care comercializează produse de la producători locali. Aici se găseşte practic orice sortiment.
"Avem miere de floarea soarelului, polifloră, mierde de salcâm, de rapiţă. Cea mai căutată este în această perioadă mierea cu polen şi propolis, miere cu nuncă, tincturi, avem o gamă foarte variantă", spune Denis But, proprietar băcănie.
Cu toate acestea, clienții cumpără cel mai des de pe rafturile supermarket-urilor. Aici, mierea este mai ieftină, dar de o calitate mai slabă.
Mierea polifloră este o miere foarte complexă. Ea conţine nectarul de la zeci sau poate chiar sute de plante medicinale. În această perioadă, începe să se cristalizeze. Luna viitoare, ar trebui să cumpărăm doar o miere cristalizată. În magazine găsim o miere care a fost foarte încălzită.
Apicultorii români se plâng că cererea pentru marfa lor a scăzut drastic, mai ales din cauza importurilor ieftine din Ucraina.
Un borcan de 960 de grame de miere de castan costă 80 de lei, iar unul de rapiță, la aceeași cantitate, 40 de lei, iar cea de salcâm 50 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰