În plină criză a pestei porcine africane, produsele din Mangaliţa sunt la mare căutare
În plină criză a pestei porcine africane, produsele din carne de porc sunt la mare căutare! Nu orice carne de porc. Vorbim despre cea provenită de la porcii din rasa Mangaliţa.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 19:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În plină criză a pestei porcine africane, produsele din carne de porc sunt la mare căutare! Nu orice carne de porc. Vorbim despre cea provenită de la porcii din rasa Mangaliţa. În Maramureş una dintre cele mai renumite fabrici de alimente lucrează la foc continuu pentru ca de pe mesele de Crăciun să nu lipsească şunca, toba, caltaboşii sau cârnaţii.
În fabrica unuia dintre cei mai mari crescători români de porci Mangaliţa, zeci de angajaţi muncesc fără oprire. Din mâinile lor ies cele mai căutate produse tradiţionale din carne de mangaliţă.
Cătan Ioan, administrator firma alimentara: Pe noi pesta nu ne-a afectat. Noi mergem in continuare, facem produse din porc mangalita, porc de casa. Va fi o crestere la pretul porcului de casa pentru ca cei mai multi oameni s-au speriat si au taiat porcii inainte vreme si in perioada Craciunului va fi un deficit de porc de casa. atunci se preconizeaza o crestere de 20% a pretului.
Secretul celebrilor cârnaţi stă în esența lemnului folosit la afumare, dar şi în mixul de condimente folosit. Aşa se face că deşi mai sunt 50 de zile până la Crăciun foarte mulţi români au comandat deja produsele tradiţionale. Din fabrica maramureşeană iau drumul meselor de sărbători nu doar cârnaţii de porc de casă.
Iustin Tira, inginer alimentar: Produsele traditionale: carnatul afumat de mangalita, sunca afumata de mangalita, slanina, toba, caltabosii, dar si specialitatile: cotletul afumat, muschiuletul. Cam tot ce facem noi incercam sa pastram reteta traditionala cum se facea pe timpuri, de exemplu la carnatul de porc se foloseste carnea de mangalita la fel cum foloseau bunicii. Folosim doar sare piper boia, ingrediente naturale, carnatul de mangalita dupa ce a fost condimentat asa cum trebuie se pune la fum, la afumatoare. Se lasa 3 zile la fum rece, dupa care se lasa la uscat.
Din fabrica maramureşeană iau drumul meselor de sărbători nu doar cârnaţii de porc de casă.
Iustin Tira inginer alimentar: Un alt preparat cautat acum de Craciun este carnatul afumat facut din carne de vanat. Este un produs natural cu ingrediente speciale. Carnea se tine la marinat la fezandat impreuna cu toate mirodeniile dupa care este lasat la zvantat, abia apoi putin afumat si apoi uscare. Pana la livrare dureaza aproximativ o luna de zile.
În România majoritatea fermierilor au renunţat, după 1989, la creşterea porcilor din rasa Mangaliţa. Însă vecinii noştri unguri au intuit potenţialul acestei rase, aşa că - în acest moment - sunt cei mai mari exportatori europeni de jambon de Mangaliţă.
Carnea acestei rase, de culoare mai închisă decât a porcului comun, este apreciată pentru aspectul său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime şi suculenţă. Iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte, mai degrabă, de carnea de mistreţ.