Crucile de gheaţă din Nordul ţării sunt gata pentru a fi sfinţite la Slujba de Bobotează
Un obicei de pe vremea Imperiului Austro-Ungar se păstrează şi astăzi cu sfinţenie. Crucile de gheaţă din Nordul ţării sunt gata pentru a fi sfinţite la Slujba de Bobotează. Munca nu a fost însă lipsită de sacrificii, dar totul a fost făcut din plăcere. Gospodarii din satele bucovinene sunt mândri de tradiţia care i-a făcut cunoscuţi în toată ţara
De Redactia Observator la 05.01.2017, 21:11Un obicei de pe vremea Imperiului Austro-Ungar se păstrează şi astăzi cu sfinţenie. Crucile de gheaţă din Nordul ţării sunt gata pentru a fi sfinţite la Slujba de Bobotează. Munca nu a fost însă lipsită de sacrificii, dar totul a fost făcut din plăcere. Gospodarii din satele bucovinene sunt mândri de tradiţia care i-a făcut cunoscuţi în toată ţara.
Pompierii din Suceava fac din gheaţa de pe iazul din Bosanci crucea pentru Bobotează. După un model vechi de un secol. Atunci, în Bosanci a fost un incendiu de proporţii, pe care pompierii l-au stins cu greu, iar drept mulţumire lui Dumnezeu, au început să confecţioneze cruci de gheaţă.
Blocurile de gheață, grele de peste 100 de kilograme, au fost cioplite chiar în faţa bisericilor. Cea mai mare dintre ele a fost montată în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina.
Vasile Spoială este veteranul brigăzii de voluntari. Face cruci de gheață de peste 40 de ani.
Decuparea gheții a devenit mai uşoară. S-a trecut de la fierăstrău la drujbe.
Tradiţia cere ca anunţarea Bobotezei să se facă strigând CHIRALESA!!!
La Mânăstirea Sihăstria a fost frig de să îngheţe râul pentru Bobotează.
Pentru ca a fost post, cine a muncit la cruce a primit turte făcute în casă, cartofi copţi în sobă, un ceai cald şi o ţuică fiartă.
La Iaşi s-au pregătit 10 tone de apă sfinţită. Dar, vremea a stricat tradiţia: crucea de gheaţă a fost făcută din ramuri de brad.
În Ajun de Bobotează se ţine post negru, iar de mâine se bea pe nemâncate din Agheasma Mare, timp de opt zile.