CSM a dat aviz negativ pentru ordonanțele de urgență propuse de Guvern
România nu scapă nici anul acesta de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Iar principalele vinovate ar fi odronanţele de urgenţă propuse de Guvern! Proiectele pentru graţiere şi modificarea codurilor penale au primit, astăzi, avize negative din partea CSM.
De Redactia Observator la 25.01.2017, 20:39România nu scapă nici anul acesta de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Iar principalele vinovate ar fi odronanţele de urgenţă propuse de Guvern! Proiectele pentru graţiere şi modificarea codurilor penale au primit, astăzi, avize negative din partea CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii, în urma deliberării, avizează negativ proiectul de OUG a Guvernului privind graţierea unor pedepse, precum şi modificarea şi completarea codului penal şi a codului de procedură penală.
Este răspunsul Consiliului Suprem al Magistraturii la cererea ministerului Justiţiei de avizare a celor două ordonanţe de urgenţă controversate. Decizia CSM vine după ce parchetele şi instanţele au formulat puncte de vedere explicite. Cel mai probabil, scrisoarea DNA a cântărit destul de mult.
-Din perspectiva noastră, practic, printr-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu. Abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunile de corupţie vor fi graţiate dacă acest proiect va intra în vigoare.
Chiar dacă avizul CSM este unul consultativ, motivarea deciziei ar putea influenţa cele două proiecte. Proiecte pe care chiar şi Preşedintele României ar putea să le ia în considerare dacă ar fi puse în alt context.
-Eu nu exclud graţierea. Dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Este o aberaţie! Graţierea poate, eventual, să fie o parte mică din pachetul de soluţie.
Preşedintele a discutat la Strasbourg cu Preşedintele CEDO despre eventuala amendare a României, dacă nu se schimbă condiţiile din Penitenciare.
-Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Este posibil ca într-o speţă concretă să apară sancţiuni pentru România. Însă de acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba.
După elaborarea pachetului de măsuri, România va primi 18 luni pentru a le pune în aplicare. Între timp, Preşedintele continuă demersurile pentru referendum. Deşi nu este clară încă întrebarea către cetăţeni, Preşedinţia a trimis deja Parlamentului o scrisoare spre avizare, în sesiune extraordinară.
Indiferent de avizul Parlamentului, Klaus Iohannis poate da decret pentru organizarea referendumului. Însă doar după ce trec 20 de zile de la cererea către Parlament.