Cum a fost la Balul Ciobanilor de la Şoimuş - berbecuț, tocăniță, mămăligă, muzică populară și multă voie bună
Relaxare, bucate gustoase din abundenţă şi muzică. Asta înseamnă un bal al ciobanilor. Petrecerea s-a ţinut după ce anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei. Acum, oamenii s-au strans în număr mare lângă Deva şi au petrecut pe cinste. Zona împădurită le-a ţinut răcoare.
De Marius Alexoiu la 27.07.2021, 18:11Suntem în Comuna Şoimuş, lângă Deva. O tradiţie a locului este Balul ciobanilor. Localnici, dar şi oameni din alte zone din ţară s-au reîntâlnit la marea petrecere, unde punctele principale de atracţie au fost ceaunele cu bucate tradiţionale.
Aici facem un balmoş, se pune smântână, se pune unt, se pune lapte, făină de mălai, caş de oaie, un pic de sare după gust. O mâncare ciobănească.
Tocaniță de porc, cu usturoi, cu toate condimentele, acolo avem de oaie, din jos are de berbecuț, dupa aia facem mămăliga. Tradiţională, numa' tradiţională.
Meşterii bucatări au pregătit 10 tipuri de tocăniţe de oaie, berbecuţ, vită, porc sau în amestec. Organizatorii spun că acum toţi au prilejul să-şi arate priceperea.
Suflet în primul rând, după aia restul. Condimentul de bază e suflet.
Mihai Irimie Gabriel, primarul comunei Şoimuş: A fost o iniţiativă a unui cioban de aici din zonă, Ion Suciu, un om deosebit. Pe an ce trece vin tot mai mulți ciobani, și fiecare își prezintă produsele culinare cu ce-i mai bun. Oamenii trec pe aici, degusta produsele lor și la final se termină totul cu o petrecere câmpenească, cu o formație de muzică populară.
Oamenii s-au delectat şi cu momentele muzicale şi dans oferite de gazde. Un baiat de doar 8 ani i-a uimit pe cei prezenti, sosind călare pe un cal nărăvas. Balul Ciobanilor se ţine anual şi a ajuns la a cincea ediţie. Anul trecut, din cauza pandemiei, petrecerea a fost anulată.