Cum a fugit Omar Hayssam din Romania
Om de afaceri, muribund, infractor, fugar, terorist. Suspectat de trafic de arme, afaceri economice ilegale si legaturi nu prea ortodoxe cu spionii altor state. Sunt cateva dintre fetele lui Omar Hayssam, cel mai cautat om al ultimului deceniu
De Redactia Observator la 19.07.2013, 19:33A aparut in lumina reflectoarelor, la numai o zi de la rapirea jurnalistilor in Irak. De pe patul de spital, a declarat ca a primit doua telefoane prin care se solicita o rascumparare de patru milioane de dolari in schimbul eliberarii ostaticilor. Afectat si teatral, le plangea de mila jurnalistilor.
De fapt, planuia sa scoata din tara o suma mare de bani. Ar fi impuscat doi iepuri dintr-o lovitura. Pleca din Romania, desi avea interdictie, fiind urmarit in mai multe dosare pentru inginerii financiare si reusea sa-si deblocheze si conturile. A fost arestat dupa cateva zile. Era acuzat de implicare in rapirea ziaristilor.
Candva om de afaceri prosper, cu o avere estimata la 100 de milioane de dolari Hayssam ramane un personaj controversat. In 1994 a intrat in randurile PSD. In 2000 chiar a aparut in preajma unor lideri importanti, ca Ion Iliescu pe care l-a insotit si in delegatii oficiale. Dupa gratii a stat aproape un an. A jucat dur si dupa arestare. De cate ori a fost scos din puscarie s-a aratat lumii in rolul unui muribund.
O comisie de opt medici au ajuns la concluzia ca este grav bolnav de cancer si nu poate suporta detentia, iar procurorul de caz, Ciprian Nastasiu a cerut justitiei sa-l lase liber.
Asa a iesit Omar Hayssam din inchisoare, cu ambulanta. Dupa ce a fost eliberat a inceput sa chiuleasca de la proces. S-a internat des si cu privirea stinsa le-a facut promisiuni magistratilor. "Vreau sa merg maine neaparat, sa nu mai fie interpretat ca vroiam sa ma sustrag". S-a tinut de cuvant de vreo doua ori. Apoi, dus a fost. In iunie 2006 a reusit sa paraseasca tara.
Misterul nu a fost in intregime elucidat. Varianta oficiala a fost ca Omar Hayssam a iesit din tara, cu o nava. A ajuns in portul Constanta cu masina, ajutat de doi dintre fratii sai, Omar Mukhles si Omar Mahmoud. In noaptea de 29 spre 30 iunie s-a urcat pe o nava. A stat ascuns la controlul vamal. Pe 5 iulie 2006 a ajuns in portul Alexandria din Egipt, iar 13 zile mai tarziu era deja in portul Tartous din Siria. Varianta neoficiala a fost alta. Desi, oficial, Omar Hayssam a iesit din tara prin portul Constanta, el a declarat ca a plecat prin Otopeni, cu pasaport romanesc fals. Asta reiese si din discutiile telefonice purtate chiar cu procurorul de caz, in ianuarie 2008.
Evaporarea lui Omar Hayssam a lasat sefii serviciilor secrete, SRI si SIE, fara scaune. O data cu ei si-a dat demisia si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Un an mai tarziu, Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii jurnalistilor, in Irak. Sirianul a intrat prin telefon, la Antena3.
Nu a fost singura condamnare a sirianului. Omar Hayssam a primit 16 ani de inchisoare in dosarul Volvo si inca trei pentru fraude in ancheta Foresta Nehoiu. Mai este judecat si in alte doua dosare, pentru fuga din Romania si pentru delapidare. Iar DNA il cerceteaza in ancheta privind privatizarea IPRS Baneasa.