Cum trebuie să ne pregătim pentru o vacanță reușită alături de copii
In concediu ce te faci dacă se îmbolnăveşte cel mic? Dacă face insolaţie, dacă mănâncă ceva care nu trebuie. Mai multe sfaturi şi detalii pentru o vacanţă liniştită şi lipsită de probleme ne-a oferit colegul nostru Bogdan Alecsandru, dar şi medicul pediatru Eva Cristescu.
De Redactia Observator la 03.07.2019, 14:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
In concediu ce te faci dacă se îmbolnăveşte cel mic? Dacă face insolaţie, dacă mănâncă ceva care nu trebuie. Mai multe sfaturi şi detalii pentru o vacanţă liniştită şi lipsită de probleme ne-a oferit colegul nostru Bogdan Alecsandru, dar şi medicul pediatru Eva Cristescu.
Bogdan, colegul nostru şi cu cei doi pitici ai lui. Îi ştiţi, mereu gata de vacanţă. Dacă totul ar fi la fel de simplu pe cât ai rosti "vacanţă". Când ai copii, e greu până şi în parc, dar într-un concediu departe. Aşa că părinţii se pregătesc intens pentru mutarea casei într-o altă locaţie timp de o săptămână.
Eva Cristescu, medic: Sfatul meu pentru parinti este sa nu fie hiperprotectivi, sa incercam sa nu fim nici hiperpermisivi. Sigur, sa urmarim ce face copilul, dar fara sa l tinem departe de copilaria lui. Sa-l lasam sa alerge, sa-l lasam sa intre in apa daca mergem la mare, sa-l lasam sa cada si sa se ridice pentru ca toate astea fac parte din copilarie si din educatia lui pana la urma.
Doar că ştim că nu întotdeauna lucruri sunt simple precum par.aşa că trebuie să fiţi pregăţi pentru orice.
Eva Cristescu, medic: Orice copil cu care pleci in vacanta o sa isi doreasca o inghetata pe care o vede la colt de strada, o felie de pizza sau eu mai stiu ce fel de gogosi si ce o mai fi pe marginea strazii. Ca sa eviti toxiinfectiile alimentare, e bine sa eviti marea majoritate a acestor produse care se vand pe marginea strazii. E de dorit sa ai cu tine in bagaj ceva preparate antitermice daca cumva copilul raceste, se poate intampla. E de dorit sa ai o solutie importiva diareei si in general a gastroenteritelor - sa ai niste saruri de rehidratare pe care sa poti pune mana imediat, desi acum se gasesc la farmacii cam peste tot, un antiermetic e bine venit. Cele mai frecvente probleme care pot aparea in timpul vacantei la copil sunt cele legate de afectiunile astea gastrointestinale, toxiinfectiile alimentare din cauza diferitelor minunatii pe care le mananca de a sirul de colo pana dincolo. Sigur ca se poate intampla oricand sa apara o viroza respiratorie - ele nu ridica foarte mari probleme, sigur ca daca mergi cu copilul in zone exotice - atunci inainte de excrusie trebuie sa-l vaccinezi.
Bogdan Alecsandru: Îti iei de acasa o gentuta cu tot ce ai nevoie, antitermice, antihistaminic, lucruri de prima necesitate, de urgenta. Ar mai trebui sa ai, cred si o asigurare medicala, cel putin la asta ma gandesc eu ce sa fac. Nu stiu cat de valabil este cardul de sanatate si atunci - asigurare de sanatate facultativa. Daca au mancat o inghetata fac rosu in gat, ai nevoie sa le dai ceva, un spray, ai nevoie de ceva care sa ii calmeze durerea, sa nu ii usture in gat. Ai nevoie de un antitermic, ai nevoie de un antihistaminic daca le apar bubite de la soare. Daca mananca ceva care nu e pe placul lor se umfla la fata, se inrosesc imediat - o lingurita de antihistaminic si ai rezolvat problema. S-a mai intamplat cu gatul pentru ca daca pleci la mare, mananci o inghetata si aia e cea mai mare problemă - inghetata.
Cam despre asta e vorba şi în vacanţă. Copilul cere, iar mama sau tata caută soluţii.
Bogdan Alecsandru: Nu mi-am propus sa merg la medicul de familie inainte, dar cred ca e o idee foarte buna ca sa stii starea copilului. De la cine poti sa afli, de la medicul de familie daca faci un lucru bine sau pregatesti lucrul asta bine pentru vacanta sau nu.
Acestea fiind spuse, noi nu putem să vă urăm decât să aveţi un concediu fără probleme!