Cumpărăm mult și aruncăm aproape jumătate
Masa de Crăciun trebuie să fie plină, indiferent că e pandemie sau nu. Singura grijă a mii de români a fost azi să nu uite să cumpere ceva de pe listă. Sociologii cred că anul acesta s-a cam exagerat cu mâncarea şi băutura pentru a ne calma frustrările adunate în atâtea luni de restricţii. După sărbători, se aruncă peste 30% din produsele care se cumpără în aceste zile.
De Andreea Milea la 24.12.2020, 02:47Ca de obicei, oamenii au cumpărat mai mult decât au nevoie.
Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: Aruncăm undeva cam la 33-35% din ceea ce cumpărăm într-o gospodărie iar în zona sărbătorilor şi mai ales în perioada aceasta a cumpărăturilor compulsive ajungem undeva la 40%.
Sociologii spun că noul comportament de consum excesiv este, în fapt, o răbufnire în faţa restricţiilor.
Adrian Dan, sociolog: Restrictiile de circulatie, posibilitatea de a transmite virusul, teama de a-l lua, îl face pe romanul obişnuit să stea acasă contrar obiceiurilor de Paşte, de Crăciun. A dus la o schimbare fundamentală în comportamentul lor pe care o sa o vedem si anul următor. Va duce la o oarecare creştere a nemulţumirii şi anxietăţii şi a depresiei.
Şi obiceiurile de consum s-au schimbat în pandemie. În 2020, vânzările au crescut doar la anumite produse.
Andreea Milea, reporter Observator: Un studiu recent arată că, în anul pandemiei, românii au cumpărat cu 15% mai multe produse lactate, comparativ cu anul trecut. În plus, din coşul de cumpărături nu au lipsit băuturile alcoolice şi carnea şi tot pandemia i-a determinat pe oameni să cumpere mai multe produse pentru îngrijirea locuinţei.
Indiferent de produsele cumpărate, managerii centrelor comerciale se aşteaptă la vânzări record în această perioadă.