Românii dau prea mulți bani pe mâncare, pe care mai apoi o aruncă
Românii cumpără mâncare în exces, dar o aruncă la gunoi. Un paradox care ne goleşte şi frigiderul, şi portofelul. Zilnic, tone de alimente ajung la tomberon.
De Redactia Observator la 29.10.2017, 22:16Românii cumpără mâncare în exces, dar o aruncă la gunoi. Un paradox care ne goleşte şi frigiderul, şi portofelul. Zilnic, tone de alimente ajung la tomberon, în timp ce mare parte din buget rămâne la supermarket. În fiecare weekend sau de sărbători, cumpărătorii înghesuie în coşuri mai mult decât pot duce.
Goana după cumpărături subţiază bugetul fiecărui român cu sute de lei, la fiecare vizită la hypermarket.
Statisticile arată că, românii cheltuie foarte mulţi bani, atunci când vine vorba de mâncare. Aproximativ 40% din bugetul lor este investit în alimente.
Dar cumpărăm mai mult decât mâncăm. Suntem pe primul loc în Europa, când vine vorba de banii alocaţi pentru alimente. Media Uniunii Europene este de puţin peste 11% din venituri. Britanicii, de exemplu, cheltuie doar 7.3% din salariu pe mâncare.
La noi, pâinea, carnea, pastele şi brânzeturile sunt printre cele mai cumpărate.
Zilnic, la noi în ţară ajung la gunoi 6 mii de tone de alimente. Plasând România pe locul 9 la nivel european.
Claudia, consumator: "Aruncam pur şi simplu aruncam. Se golea frigiderul, veneam..cumpăram şi tot aşa."
După ce a văzut că bugetul ei scade substanţial, la fiecare vizită în magazin, Claudia şi-a reorganizat priorităţile.
Claudia, consumator: "Aruncam foarte multă mâncare, când mi-am dat semaa am început să mă echilibrez. În ziua de azi trebuie să fim foarte echilibraţi. Se cheltuie foarte mult pe mâncare, veniturile sunt mici."
Iulian Stănescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii: "Există încă acea temere: dacă se întâmplă să rămânem fără. Mai bine să fim siguri şi să avem mai mult. Şi, de aici, se ajunge la această situaţie a risipei alimentare."
În fiecare an, în ţara noastră ajung la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente. Legea privind diminuarea risipei alimentare ar trebui să intre în vigoare la sfârşitul anului.
O lege care obligă marile lanţuri de magazine şi producătorii de alimente să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare. O lege care prevede şi amenzi drastice, de până la 10 mii de lei.