Un cuplu din Hunedoara restaurează case vechi de 100 de ani
Şi-au împlinit visul american, iar acum s-au întors în ţară cu idei măreţe. Un cuplu din Hunedoara restaurează case vechi de 100 de ani din Ţara Moţilor şi le transforme în muzee.
De Redactia Observator la 04.11.2018, 13:55- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Şi-au împlinit visul american, iar acum s-au întors în ţară cu idei măreţe. Un cuplu din Hunedoara restaurează case vechi de 100 de ani din Ţara Moţilor şi le transforme în muzee. Cei doi sunt pasionaţi de arhitectura tradiţională şi vor să ofere şi altora ocazia să afle cât de simplu trăiau străbunii noştri.
Din inima Americii, unde au trăit aproape 30 de ani, soţii Zaharia s-au întors pe meleagurile natale, tocmai în Ţara Moţilor. Acolo, într-un sătuc, s-au apucat să restaureze câteva construcţii ţărăneşti. Nimic nu este modificat în structura caselor vechi, ridicate pe la 1900. Acestea erau construite din lemn, peste care se aplica un material obţinut din pământ galben bogat în fier, var stins, cenuşă şi paie.
Florica Zaharia: Arhitectura tradiţională este de nepreţuit. Nu se mai poate construi o casă ca aceasta în ziua de aceasta chiar dacă faci o reconstrucţie şi sunt grupuri de sspecialişti care încearcă să folosească tehnologia tradiţională.
Apoi recuperează mobilier şi piese străvechi din gospodăria moţilor, astfel încât, la final, locuinţele să redea cât mai fidel modul de viaţă al bunicilor şi străbunicilor noştri. Ba mai mult, au şi cumpărat câteva locuinţe, pe care vor să le transforme într-un muzeu.
Romulus Zaharia: Vrem să facem un atelier de fierărie, cu forje, cu de toate, şi un atelier de tâmplărie, ca să vadă şi alte activităţi care se făceau în oerioada de iarnă pe lângă casă.
În anii 60, oamenii şi-au permis să construiască locuinţe noi, astfel că le-au dărâmat pe cele vechi, care au devenit acum rarităţi.
Florica Zaharia: Din păcate nici astăzi nu există interes prea mare faţă de acest tip de arhitectură. Noi sperăm ca cel puţin tinerii de astăzi să înţeleagă valoarea lor şi să înveţe să le protejeze.
O astfel de casă tradiţională nu este scumpă, însă terenurile mari pe care se află, curţile de altădată, costă mai mult.
Florica Zaharia: Ferestrele şi uşile au o valoare extraordinară! Vă rog nu le schimbaţi cu materialele noi de tip termopan pentru că nu numai că se strică armonia arhitecturală, dar se rupe un stil de viaţă.
Chiar dacă au o faţă nouă, astfel de case, dacă nu sunt locuite, se deteriorează rapid. Reparaţii trebuie făcute anual, însă nu costă mult.