Ce este cyberbullying-ul. Cu ce probleme se confruntă influencerii
Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi devin victime ale bullying-ului. Cu cât stau mai mult online, cu atât creşte pericolul. Şi nu doar cei mici păţesc asta.
De Redactia Observator la 01.10.2020, 14:31- Intimdare ori şantaj prin mesaje şi imagini nepotrivite, toate pot fi forme ale cyberbullyingul.
- Patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani spun că au fost ținta violenței cibernetice.
Ni se întâmplă şi nouă, celor mari. Şi vedetelor. Câţiva vloggeri de la noi ne povestesc ce au păţit ei. Poate învăţăm ceva din asta. Iar experienţele altora sigur ne ajută.
Mimi, vlogger: Când eram în clasele 5-8 mi se spunea că am urechile foarte mari, că sunt urâtă, că sunt prea mică, prea slabă.
Se întâmpla pe vremea când Mimi nu era încă prezentă în mediul online. Acum, vloggeriţa cu aproape un milion de abonaţi pe Youtube încearcă să îi ajute pe cei care se confruntă cu ceea ce a trăit şi ea în copilărie.
Mimi, vlogger: Este foarte greu să facem faţă singuri, mai ales la vârste fragede, unele insulte care ni se aduc atunci când creierele nu sunt încă pregătite să lupte cu lucrurile rele să zic aşa. În lupta împotriva bullingului am colaborat cu mai multe ONG uri ca să luptăm împreună să putem opri fenomenul.
Intimdare ori şantaj prin mesaje şi imagini nepotrivite, toate pot fi forme ale cyberbullyingul sau ale hărţuirii online. Victime pot cădea copiii, dar şi adulţii. Potrivit unui studiu, patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani spun că au fost ținta violenței cibernetice. Împotriva fenomenului mondial militează şi Alina Greavu, cunoscută în mediul virtual drept Aluziva.
Alina Aluziva Greavu, vlogger: E un fenomen într-adevăr din ce în ce mai prezent, se întâmplă și pe vremea noastră, și pe mine m-au bătut fetele la școală, și mie îmi luau caietele și mă trăgeau de păr, dar diferența este că acum și prin intermediul social media se și distribuie astfel de imagini. Dacă vrei în online să arăți că ai niște principii în care crezi, că ai niște valori pe care le susții, inevitabil vei atrage hate-ul persoanelor care nu sunt de acord cu acele principii și valori.
Maria Zvîncă a apelat chiar la ajutorul unui terapeut ca să treacă peste momentele nu tocmai plăcute de care s-a lovit încă de când şi-a deschis canalul de Youtube.
Maria Zvâncă, vlogger: E o mare, mare provocare adică multă lume mă întreabă cum fac faţă, cum mă descurc cu genul ăsta de hate. Am făcut de curând un proiect care se numeşte. Sunt bine cu mine, care a fost chiar pe tema asta, de a fi confortabilă în pielea ta, indiferent de greutatea ta şi în momentul ăla când am venit cu un mesaj pozitiv lumea a reacţionat foarte bine, s-a schimbat un pic atitudinea.
La nivel european există o lege anti-bullying. Ea există şi în România. Doar că nu are pedepse foarte clar stabilite. Victimele pot apela la ajutorul poliţiei.
Andreea Tudorache, expert în înfrumuseţare: Nimic nu e un motiv de bullying și eu am o fetiță și nici nu aș vrea să îmi imaginez cum ar fi să meargă pe stradă și cineva să strige, să o împingă sau să îi facă ceva cum aș reacționa eu ca părinte și cum ar trebui ea să reacționeze că să fie în siguranță.
Pe termen lung, astfel de comportamente pot avea efecte extrem de grave asupra victimei de la tristeţe, depresie până la gânduri de sinucidere.