De 12 ani, în Târgu Jiu se fac NUNŢI la un MONUMENT FUNERAR
De peste un deceniu, în Tg. Jiu există obiceiul de a te căsători la Poarta Sărutului! Sau măcar să-ţi faci un selfie, în momentul în care te săruţi cu persoana iubită. Nimic mai greşit, spune preşedintele Institutului Cultural Român. "Poarta Sărutului" este un monument funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial.
De Redactia Observator la 16.03.2017, 17:25De peste un deceniu, în Tg. Jiu există obiceiul de a te căsători la Poarta Sărutului! Sau măcar să-ţi faci un selfie, în momentul în care te săruţi cu persoana iubită. Nimic mai greşit, spune preşedintele Institutului Cultural Român. "Poarta Sărutului" este un monument funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial.
Înainte să organizeze nunţi la "Poarta Sărutului", ar fi cazul ca oamenii să înveţe ce înseamnă "Poarta Sărutului".
Timp de 12 ani, sute de cupluri şi-au spus "DA" în faţa ofiţerului de la Starea Civilă, fără să ştie ce reprezintă - de fapt - monumentul.
Trebuie să înţelegem că acela e un arc de triumf pentru cei care s-a jertfit. Şi sărutul este sărutul de pe urmă.
Contra unor taxe speciale, nici primăria din Târgu-Jiu nu a refuzat dorinţa tinerilor. Pentru fiecare căsătorie civilă, în bugetul local intră 400 de lei. Numai anul trecut, 20 de cupluri şi-au unit destinele la Poarta Sărutului.
Trebuie să începem să ne purtăm ca cu un spaţiu sacru. Şi asta începând chiar de acum. Chiar de astăzi. Şi să găsim o altă formă prin care să încasăm bani.
Şi iată câte provocări ne-a lăsat Brâncuşi prin ceea ce a realizat la Târgu Jiu.
Brâncuşi a creat ansamblul de la Târgu-Jiu, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinită în memoria eroilor din Primul Război Mondial.
Toate monumentele sunt funerare, aşa că - în faţa lor - ar trebui păstrate momente de reculegere. Masa Tăcerii reprezintă ultima masă împreună.
Poarta Sărutului este cea care face trecerea dintre viaţă şi moarte, iar Coloana Infinită reprezintă ridicarea la cer.